Дружеството на краеведите чества 15-годишнина
Дружеството на краеведите чества 15-годишнина / Дарик Добрич

Дружеството на краеведите "Отец Павел Атанасов" в Добрич ще отбележи своята 15-а годишнина. То е основано на 27 юли 2000 г. и е първото краеведско дружество в страната, каза председателят Атанас Пеев.

"Често ни обвиняват, че нашите изследвания са написани суховато, но краеведската дейност е научна, базирана е на факти, на документи", изтъкна той. Най-често обект на проучвания са селища, храмове, родове. Добричките краеведи са издали десетки книги със свои произведения. Редовно излиза и алманах "Краезнание", в който се публикуват материалите им.

Проучването на рода, на родния край или селище, носи изключително удовлетворение и поводи за национална и лична гордост. Всеки може да се натъкне на разкрития за своите предци, които да го накарат да се чувства по-значим. Работата обаче не е за всеки, защото изисква много търпение и упорство, отбелязва Пеев, който си спомня много дни, прекарани "сред прашните книги в библиотеките".

За много голямо съжаление в дружеството на краеведите в Добрич не идват млади хора или нови членове, споделя председателят. Все пак обаче има редица клубове в училищата, където се занимават с родознание, с изучаване на корени и традиции, и учениците редовно изследват миналото сред архивите и в библиотеките, отбелязва краеведът Тодор Нинов. Според него Добруджа е благодатно място за краезнанието заради многото преселения на хора през турското робство и през румънското владичество. Семействата имат сложна съдба, която може да се проучва. Често работата на краеведите вади на бял свят неизвестни факти за историята на някое място или род.

Честването на Дружеството "Отец Павел Атанасов" започва в 18.00 ч. в Огледална зала "Нели Божкова". В тържеството ще се включат и представители на националния Съюз на краеведите.