4 септември: Четат присъдата на кацналия на Червения площад Матиас Руст
4 септември: Четат присъдата на кацналия на Червения площад Матиас Руст / screenshot/YouTube

476 г. Одоакър детронира последния римски император Ромул Августул. От десетилетия Западът страда от варварски нашествия. Рим е в упадък - разграбен веднъж от вестготите през 410 г. и повторно от вандалите през 455 г., някога великият град е изоставен. Столица на Западната Римска империя става Равена.

Императорите от 5 в. са слаби - мнозина от тях са марионетки на различни германски военачалници и главатари. Със засилването на Източната Римска империя нараства напрежениетто между нейния владетел Константин и западните императори. Накрая през 476 г. германският принц Одоакър завладява Равена, детронира император Ромул Августул и се обявява за крал на германците в Италия. Официално той е вицекрал на източния император - единствения останал римски император в света.

Заедно с могъщата Римска империя западат нейните легендарни пътища, архитектура, земеделие и система за обществено образование, което дава основание на историците да наричат следващите столетия „тъмни векове”.

1781 г. 44 испански заселници основават Лос Анджелис в Калифорния. Днес Лос Анджелис е вторият по население град в САЩ след Ню Йорк и едно от най-големите икономически, културни и развлекателни средища в света.

Става част от Мексико през 1821 г. след мексиканската война за независимост. През 1848 г., в края на Мексиканско-американската война, Лос Анджелис и останалата част на Калифорния са закупени като част от Договора от Гуадалупе Идалго, като по този начин стават част от САЩ.

Узаконен е като град в Калифорния на 4 април 1850 г., когато броят на жителите му е едва 1610.

1852 г. се състои премиерата на операта „Ако бях цар” на Адолф Адам. На 14-годишна възраст Адам постъпва в Парижката консерватория, а на 25 години написва операта „Пиер и Катерина”. Тя е поставена на сцената на „Опера комик” през 1829 г.

През следващите няколко години пише над 10 опери, между които „Пощальонът от Лонжюмо” (1836), „Кралят на Ивето” и „Розата на Перона”. През 1841 г. пише балета „Жизел”. През 1848 г. Адам е вече професор в Парижката консерватория. Той създава над 50 оперни и балетни произведения.

„Ако бях цар” Адам започва да композира на 28 май, репетициите стартират на 15 юли, а партитурата е завършена на 31 юли. Либретото е от Адолф Денери и Жак Брезил. Действието се развива в Гоа през 1520 г.

1867 г. основан е футболен клуб „Шефилд Уензди”. Отборът се състезава в Чемпиъншип - второто ниво на английския клубен футбол. Градски съперници на тима са „Шефилд Юнайтед” и „Шефилд”.

1886 г. вождът на апачите Джеронимо се предава на армията на САЩ. Като военен предводител на апачите чирикауа, Джеронимо (в превод „Прозяващият се”) се бори за запазване на техните земи в продължение на 25 години.

През 1881 г., племената сиу и шайени, които в битката при Литъл Биг Хорн унищожават армията на генерал Кастър, вече са разбити и настанени в резервати. Още през 1872 г. апачите чирикауа са настанени в резерват в Югоизточна Аризона. Само четири групи от тях остават свободни, обитавайки Южна Аризона и Ню Мексико, но постепенно и те са унищожени. През 1876 г. американското правителство се опитва да премести чирикауа в резервата Сан Карлос при останалите апачи. При това преселване Джеронимо успява да избяга с още 700 души, които не желаят да се откажат от свободата си.

През 1877 г. американците при провеждането на преговори пленяват Джеронимо, държат го два месеца в окови, но след това го освобождават. През май 1883 г. генерал Крук с 327 души предприел най-смелата във военната история на САЩ кампания против апачите в Сиера Мадре. През 1884 г. Джеронимо се настанява в местността Търки крик (Пуешикия поток) в резервата Белите планини, където чирикауа и белопланинските апачи се опитвали да се научат на земеделие. Между тях обаче имало стари вражди и след една година Джеронимо с 145 души избягва от резервата.

Това са неговите последни 15 свободни месеца. На 4 септември 1886 г. Джеронимо се предал в Каньона на скелетите, като се надявал, че ще бъде събран с останалата част от племето си. След продължителните битки накрая неговата група остава с 16 войни, 12 жени и 6 деца. Против тях са изпратени 5000 войника от армията на САЩ и 3000 от мексиканската армия. Според изказване на губернатора на мексиканския щат Сонора, само за пет месеца от 1886 г., групата на Джеронимо успяла да унищожи 500-600 мексиканци.

В знак на отмъщение срещу неговата съпротива, групата му била обявена за военнопленници за почти 30 години, като били държани затворени във Флорида и Алабама, след това във форт Сил в Оклахома. Едва през 1913 г. чирикауа са отведени на определено за тях място в резервата на апачите мескалеро в Южно Ню Мексико.

1888 г. Джордж Йистман регистрира търговската марка „Кодак” и получава патент за своя фотоапарат, който използва фотофилм. Така ръководителят на „Йистман Драй Плейт енд Филм Къмпани” революционизира фотографския бизнес с компактния си фотоапарат.

Леката ръчна камера представлява здраво запечатана дървена кутия, която съдържа прост обектив и филмова ролка с експозиция 100. Тя е далеч по-лесна за употреба от предхождащите я версии със суха или влажна плака. Сега вече когато филмът свърши, потребителите просто придвижват филма, като натискат копче и изпращат по пощата цялата камера обратно на компанията за проявяване и зареждане с нов филм.

1947 г. във френския град Авиньон е открит първият театрален фестивал, организиран от Жан Вилар. Главната сцена е разположена в двора на бившия Папски дворец, а спектаклите се провеждат на открито, без завеси и декори.

Идеята за създаването му принадлежи на прочутия актьор Жак Вилар, който дълги години е директор на фестивала. Целта на Вилар е да изведе театъра от затворените салони и да го направи по-близък до публиката след края на Втората световна война.

Започнал само като театрален фестивал, постепенно той включва и други артистични жанрове. Със спектакъл на Морис Бежар през 1966 г. танцът става част от програмата. На следващата година филмовото изкуство също е включено. През 1985 г. във фестивалната програма дебютират четенето на съвременна поезия, както и организираните срещи с известни артисти и гост изпълнители от други страни.

2003 г. е единствената, по време на която не се провежда фестивал. Причината са стачки на работещите в развлекателния бизнес, които засягат представления на живо в цяла Франция.

Фестивалът обаче се завръща още на следващата 2004 г. с нови правила и ново ръководство. Тогава организаторите въвеждат принципа на асоциираните творци. Всяка година един от тях участва в съставянето на програмата и свои творби.

1970 г. Салвадор Алиенде е избран за президент на Чили. Политическата си активност започва през 20-те години на 20 в., когато е студент по медицина. През 1929 г. е приет в масонска ложа. През 1937 г. става депутат от Социалистическата партия. През 1945 г. е избран за сенатор от родната си провинция, където печели изборите с огромна преднина.

На изборите за президент от септември 1970 г. печели 36,3% от гласовете и след избори и в чилийския парламент става президент на страната. По време на президентския период на Алиенде са национализирани ключовите отрасли на чилийската индустрия, в това число и добивът на мед, който в голямата си част е в ръцете на концерни от САЩ. Политиката на Алиенде предвижда и отчуждаване на банките и провеждане на аграрна реформа, ощетяваща едрите собственици на земя.

Всичко това води до изпадането на Чили в тежка икономическа криза, до нарастване на инфлацията на над 300% и до липса на инвестиции в страната, а САЩ налагат търговско ембарго. Алиенде иска финансова помощ от Брежнев, но руснаците изпращат само оръжие, което засилва влиянието на армията и довежда до военен преврат и диктатурата на генерал Пиночет.

На 11 септември 1973 г. в страната е извършен военен преврат с активното участие на ЦРУ. Първоначално на Алиенде му е предложено от военните да напусне страната, но той отказва. Малко по-късно слага край на живота си.

1972 г. Марк Шпиц става първият състезател, който печели седем медала в едни Олимпийски игри. Шпиц е американски плувец.

Постижението му от Летните олимпийски игри в Мюнхен (1972) е подобрено през 2008 г. от американския плувец Майкъл Фелпс, който печели осем златни медала на Летни олимпийски игри в Пекин.

1974 г. е пуснат в действие първият реактор на АЕЦ „Козлодуй”. Това е единствената българска атомна електроцентрала и най-голямата в региона. Строежът й започва на 6 април 1970 г.

Ядрената електроцентрала е разположена на брега на река Дунав, на 5 км източно от град Козлодуй и на 200 км северно от София.

1987 г. четат присъдата на кацналия на Червения площад Матиас Руст. Руст е осъден на 4 години лишаване от свобода за незаконно преминаване на границата, нарушаване на международните правила на полетите и злостно хулиганство.

Наказуемото деяние е извършено на 28 май 1987 г. Тогава спортен самолет американско производство „Цесна-172В”, след като е нарушил въздушното пространство на Съветския съюз, каца в Москва, недалеч от Червения площад на Големия Москворецки мост, откъдето рулира до катедралата „Василий Блажени”.

Летецът излиза от самолета и веднага започва да раздава автографи. След 10 минути той е арестуван.

Младият 19-годишен пилот-любител прави за смях пред целия свят ПВО на една велика държава като СССР и показва нейната безпомощност да реагира адекватно. Заради страхотния международен конфуз, в който изпада държавното ръководство, са снети от длъжност министърът на отбраната Сергей Соколов, главнокомандващият ВВС Александър Колдунов и още около 300 офицери.

На 2 септември 1987 г. съдебна колегия по наказателни дела към Върховния съд на СССР започва да разглежда селото на Матиас Руст. Той е обвинен в хулиганство (кацането му на площада заплашва живота на намиращите се там хора), нарушаване на авиационното законодателство и незаконно пресичане на съветската граница. Делото се гледа на открито заседание. Самият Руст заявява в съда, че неговият полет е „призив за мир”. Противно на очакванията присъдата е ефективна.

След като прекарва в предварителния арест и в затвора общо 432 дни, на 3 август 1988 година той е помилван от президиума на Върховния съвет и е експулсиран от територията на СССР.

Руст се връща във ФРГ, обаче в родината му го считат за луд, поставил под заплаха световния мир. Отнети са му правата на пилот. Постъпва на алтернативна служба, работи като медицински брат в болница в град Риссен.

През 1994 г. Руст официално посещава Русия. Там той посещава детски дом и му прави парично дарение. Руст много пътешества, обикаля целия свят, жени се за дъщерята на богат търговец на чай в Момбай Гита, като приема индуизма и церемонията по бракосъчетаването е извършена в Индия. После със съпругата си се връща в Германия.

Матиас Руст е автор на мемоари, в които разказва и за своя знаменит полет. А легендарния самолет на Руст сега е притежание на богат японски бизнесмен.

1998 г. основана е компанията Google. Базирана е в град Маунтин Вю, Калифорния.

Компанията е създадена от американците Лари Пейдж и Сергей Брин, докато са студенти в Станфордския университет и се опитват да измислят ефикасен алгоритъм (машина) за търсене на уеб страници по ключова дума. Фирмата е регистрирана като частна компания на 4 септември 1998 г. Оттогава Google продължава да се разраства непрекъснато чрез разработване на нови продукти, придобиване и партньорство с други компании.

Любопитен факт е, че днес, поради ежедневната употреба в английския език, думата „google” е добавена в Оксфордския английски речник и означава „използване на търсачката на Google за намиране на информация в интернет”.

Рождения си ден обаче компанията отбелязвана 27 септтември. Промяната е направена през 2005 г., така че да съвпадне с обявяването на рекордния брой страници, които енджина на търсачката индексира.