Декларация за сътрудничество с КНСБ подписаха кандидати за кметове и съветници
Декларация за сътрудничество с КНСБ подписаха кандидати за кметове и съветници / DarikNews.bg

Декларация за сътрудничество на местно ниво подписаха с КНСБ кандидати за кметове и общински съветници от региона. Чрез документа те изразяват подкрепа и ангажираност за подпомагане реализацията на приоритетите на Регионалния съвет на конфедерацията на синдиката, които са в три основни направления.

Кандидатите се подписаха за това, че ще насърчават и утвърждават процеса на колективното трудово договаряне за учители и здравни работници на територията на съответната община, ще сътрудничат със синдиката по въпроси, свързани повишаване на заетостта и на достъпа до пазара на труда и ще развиват младежки политики, насочени към изграждане на консултативни съвети и съгласуване на годишния план за младежта с представените на общинско ниво активни младежки организации. Декларацията е основа на бъдещо сътрудничество, което ще се осъществява чрез работни срещи, обмен на информация и добри практики.

Кандидатите за кметове и общински съветници, както и действащи градоначалници и техните заместници, участваха в работната среща, инициирана от президента на КНСБ Пламен Димитров. Дискусията се проведе в Гербовата зала на Областна администрация във Велико Търново и събра близо 50 души – синдикални членове и представители на политически партии. Целта на дискусиите, които КНСБ организира в навечерието на предизборната кампания в цялата страна, е да се коментират идеите за подобряване на местния социален диалог и очертаване на политическите приоритетите на местно ниво.

Идеята е кандидатите да чуят притесненията на синдикатите и да използват набелязаните приоритети, още преди да оформят окончателно предизборните си програми, обясни Пламен Димитров. Три региона са сред най-бедните в ЕС и един от тях е Северния Централен район, към който се причислява и Великотърновска област, каза синдикалният лидер. Създаване на условия за инвестиции в индустрията и нови работни места е решението на проблема, посочи Димитров. Според него местната власт в диалог с държавата трябва да набележат мерки срещу ниските доходи и липсата на кадри във всички сектори.