Пътнотранспортни произшествия, убити и ранени в русенско през 2014 г.
Пътнотранспортни произшествия, убити и ранени в русенско през 2014 г. / dariknews, архив

През 2014 г. на територията на област Русе са регистрирани 357 тежки пътнотранспортни произшествия (ПТП), при които броят на ранените е 464, а на убитите - 28 души. В сравнение с 2013 г. броят на пътнотранспортните произшествия в областта намалява с 3.8%, този на ранените лица - с 3.1%, а броят на убитите - с 3.4%.

От общия брой за страната делът на пътнотранспортните произшествия в област Русе е 5.1%, на ранените - 5.4%, а на убитите - 4.2%. По брой на ПТП за годината областта запазва петото си място от предходната година след областите София (столица), Пловдив, Варна и Бургас, а по брой на убитите запазва осмото си място сред областите в страната.

През 2014 г. в градовете на областта са регистрирани 231 тежки ПТП, с 247 ранени и 10 убити лица. Спрямо предходната година пътнотранспортните произшествия на територията на 8-те града намаляват с 22, ранените лица - с 43, а броят на убитите се увеличава с 2 души.

Най-голям брой пътнотранспортни произшествия са регистрирани през месец август - 45 или 12.6% от общия брой ПТП. През същия месец са най-много и ранените лица - 62 или 13.4% от общия брой за годината. Най-голям брой лица са убити през октомври - 5, като през месеците февруари и ноември няма загинали (Фиг.1).

Фиг.1 Пътнотранспортни произшествия, убити и ранени в област Русе

през 2014 година по месеци

От общия брой на убитите и ранените лица в област Русе през 2014 г. с най-голям относителен дял са водачите на моторни превозни средства, съответно 53.6% от убитите и 46.1% от

ранените, като най-голям е броят на загиналите водачи, управлявали лек автомобил - 8.

През 2014 г. в област Русе няма загинали лица на възраст до 17 навършени години, но са ранени 48 души или с 9 лица по-малко в сравнение с 2013 година. Най-голям е броят на ранените и убитите във възрастовия интервал 25 - 64 години, съответно - 275 и 16 лица. През предходната година ранените са били 271, а убитите - 23.

В рамките на седмицата най-много пътнотранспортни произшествия са настъпили в петък - 61. В този ден са регистрирани и най-много лица с различна степен на нараняване - 88. Най-голям е броят на убитите лица във вторник и петък - по 5 или 35.7% от общия брой загинали в областта през годината.

И през 2014 г. най-много тежки пътнотранспортни произшествия са регистрирани в община Русе - 251 или 70.3% от общия брой ПТП за областта. Загиналите лица на територията на общината са 12 или 42.9% от общо починалите за област Русе, а ранените - 303 или 65.3% от ранените лица при ПТП в областта. В сравнение с предходната година броят на произшествията в общината намалява с 13, този на ранените - с 42, а убитите лица са с 1 повече. На второ място по брой ПТП в областта е община Бяла, на чиято територия през 2014 г. са станали 50 тежки пътнотранспортни произшествия, при които са ранени 67 и са убити 5 лица. И през 2014 г. няма регистрирани пътнотранспортни произшествия в общините Борово, Иваново и Ценово.


MЕТОДОЛОГИЧНИ БЕЛЕЖКИ


При ползване на данните, трябва да се имат предвид определенията, залегнали в Закона за движението по пътищата и Инструкцията на Министерството на вътрешните работи за регистриране, отчитане и анализ на пътнотранспортните произшествия.

Пътнотранспортно произшествие (ПТП) е събитие, възникнало в процеса на движението на пътно превозно средство (ППС) и предизвикало нараняване или смърт на хора, повреда на пътно превозно средство, път, пътно съоръжение, товар или други материални щети.

В зависимост от последиците пътнотранспортните произшествия се делят на:

- пътнотранспортни произшествия, предизвикали нараняване или смърт на участници в движението;

- пътнотранспортни произшествия, в резултат на които има само материални щети (повреда на път, пътни превозни средства, пътни съоръжения, товари, животни и други).

Според Закона за движението по пътищата:

- Загинал при ПТП е всеки човек, който в резултат на произшествието е убит на място или е починал в резултат на нанесените травми 30 дни след произшествието.

- Ранен при ПТП е всеки човек, който в резултат на произшествието е получил тежка, средна или лека телесна повреда по смисъла на чл. 128, чл. 129 и чл. 130 на Наказателния кодекс (НК).

Ранените се подразделят на тежко и леко ранени:

- тежко ранени са лицата, получили наранявания, представляващи по смисъла на НК тежка или средна телесна повреда;

- леко ранени са всички останали по смисъла на чл. 130, ал. 2 от НК.

- Участник в движението е всяко лице, което се намира на пътя и със своето действие или бездействие оказва влияние на движението по пътя. Такива са водачите, пътниците, пешеходците, както и лицата, работещи на пътя.