Трябва концепция за противодействие на хибридните заплахи, смята министър Ненчев
Трябва концепция за противодействие на хибридните заплахи, смята министър Ненчев / снимка: БГНЕС
Трябва концепция за противодействие на хибридните заплахи, смята министър Ненчев
81481
Трябва концепция за противодействие на хибридните заплахи, смята министър Ненчев
  • Трябва концепция за противодействие на хибридните заплахи, смята министър Ненчев

Наложително е да бъде изработена концепция за противодействие на хибридните заплахи, заяви министърът на отбраната Николай Ненчев при откриването на академичната година във Военна академия "Георги Стойков Раковски".

Според Ненчев сега държавата ни не е достатъчно подготвена да се справи с тези заплахи. По въпроса за ремонта на изтребителите МиГ-29 министърът отказа да посочи конкретна цена, като се оправда, че ще изчака подписването на конкретния договор с Полша. По думите му ремонтът на изтребителите ще е с около 40% по-евтин, ако бъде извършен от Полша, а не от Русия. Маргарита Колева с подробностите.

Военният министър каза, че изработването на концепцията за противодействие на хибридните заплахи трябва да започне незабавно, както и да се се синхронизира със съюзниците, за да доведе до положителни резултати.

Николай Ненчев допълни, че на едно от заседанията на военните министри във формат НАТО е поставил този въпрос. Темата ще бъде коментирана и на среща на военните министри от ЕС в Люксембург. Според Ненчев в изготвянето на концепцията участие трябва да вземат експерти от всички институции:

"Бих искал да бъдат включени експерти от всички институции, защото хибридната война е нещо много специфично. Тя е свързана с информации, с енергийни зависимости, управление на медиите. Така че би се получил един добър документ, ако участват представители на различни институции и научни среди".

Концепцията трябва да формулира какво представлява хибридната заплаха, както и да предлага мерки за преодоляването й:

"Трябва да се запише, на първо място, какво представлява хибридната заплаха, а на второ място - как и какви мерки да предприемем, за да се справим с нея".

На въпрос кога с Полша ще бъде подписан договор във връзка с поддръжката на изтребителите ни МиГ-29, министърът каза, че ние сме финализирали клаузите по договора, но в Полша има процедури, които понякога отнемат време. Николай Ненчев отново не назова конкретна сума за ремонта на изтребителите, но изчисли, че ремонтът ще е с около 40% по-евтин, ако се извърши от Полша, а не от Русия:

„Първоначалната цена, която договаряме, е с около 25-30% по-ниска от тази, която ни предлага Русия. Но тъй като Полша е страна членка на НАТО и ЕС, няма да платим ДДС, т.е. цената ще е с около 40% по-ниска, ако не и повече".

Министър Николай Ненчев каза още, че по отношение на времето за ремонт също параметрите са различни. Полша ще ремонтира изтребителите за четири месеца, а Русия за повече.

По повод реакцията на руската самолетостроителна корпорация "МиГ", че ще смята за бракувани българските изтребители, ако Полша се заеме с ремонта им, министър Николай Ненчев каза, че полската държава поема гаранция за изправността на ремонтираните изтребители.