Отново спипаха търговци по пазарите да шмекеруват с везните
Отново спипаха търговци по пазарите да шмекеруват с везните / снимка: Дарик Варна, архив

Търговци по варненските пазари са засечени да продават с нередовни везни. Това показват резултатите от масови проверки на везни по пазари и борси, извършени в периода 10 - 21 август, съобщиха от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.

Проверките са обхванали пазарите „Централен", „Чаталджа", „Часовника", „Владиславово", „Младост", „Аспарухово" и зеленчуковата борса. Проверени са били общо 136 обекта, в които се използват 145 везни при продажба на плодове и зеленчуци.

Установено е, че 13 везни не отговарят на законовите изисквания, като 3 от тях са от тип, с който не е разрешено да се използва за търговска дейност, а останалите 10 са с изтекъл срок на проверката. Не се уточнява на кои пазари са засечени нередностите.

По време на проверките с 13 протокола за задължителни предписания несъответстващите везни са спрени от употреба и са съставени 4 акта за установените административни нарушения на Закона за измерванията. Предстои съставянето на още 9 акта за установените административни нарушения.

Това е поредният случай, в който пазарни търговци са спипани да хитруват с кантарите. Трима продавачи на Централния пазар във Варна (популярен още като Колхозния) бяха санкционирани за нарушения при употребата на везни преди Великден.

Търговци на Колхозния мамили с везните преди Великден

Търговци с нередовни везни бяха санкционирани и миналия септември на Зеленчуковата борса и Централния пазар. Засечени бяха както везни, забранени за употреба, така и уреди за теглене с изтекъл срок за проверка.

Търговци по пазарите шмекеруват с везните

Проверки се извършват и по жалби на граждани. Сигнали до Държавната агенция за метрологичен и технически надзор могат да се подават по електронен път ТУК или в деловодството на Агенцията. Анонимни сигнали и жалби по телефона не се разглеждат, уточняват от Регионален отдел „Метрологичен надзор Северна България".