Откриват  Мюзик кампус Балчик
Откриват Мюзик кампус Балчик / DarikNews.bg, архив

Второто издание на проекта "Мюзик кампус Балчик" /Music Campus Balchik/ започва днес и ще продължи до 10 септември. Форумът в културен център "Двореца" ще предложи богата фестивална програма. Организатор е швейцарското сдружение "Култура край границата", чийто председател е българката Жасмина Щалдер.

Една от изненадите за публиката ще бъде концертът на двама швейцарски музиканти - Бруно Бири и Омри Хасон. Първият изпълнител свири на алпийски рог, така че този почти четириметров инструмент ще прозвучи на брега на Черно море, посочи Жасмина Щалдер. Тя обясни, че вторият музикант свири на ханг - ударен инструмент, разработен преди десет години в Швейцария, който прилича на летяща чиния с диаметър около 80 сантиметра, вдлъбнатини по повърхността и отвори на  горната и долната част. Концертът на швейцарските музиканти е насрочен за 7 септември.

Каменната зала, където ще се провеждат всички концерти, тази година ще се превърне и в изложбена площ. На 1 септември при откриването на форума там ще бъдат представени творби на художниците Правдолюб Иванов, Иван Мудов, Кирил Прашков и Красимир Терзиев. Изложбата е наречена "Граница по памет"  по името на творба на Правдолюб Иванов. Авторите третират от една страна самата българо-румънска граница, а от друга културният обмен между двете страни или липсата на такъв, посочи Жасмина Щалдер.