Със 142 ще се увеличат кметствата в Кърджалийско, 7 млн.лв. ще са необходими за нови администрации
Със 142 ще се увеличат кметствата в Кърджалийско, 7 млн.лв. ще са необходими за нови администрации / netinfo

Със 142-ма ще се увеличат кметовете на населени места в област Кърджали на предстоящите местни избори.  С това тяхната бройка ще нарасне до 383, обявиха на нарочна пресконференция кметовете на седемте общини в Кърджалийска област.

В писмо до ЦИК, председателя на НС, вицепремиера по европейските фондове и икономическа политика и областния управител те са поставили 4 конкретни въпроса, свързани с противоречия в изборното законодателство.  Такива имало между Избирателния кодекс и закона за административно и териториално деление  в РБ. Според новите разпоредби махали в Кърджалийско трябва да станат кметства. В близо 10 села пък живеят по-малко хора от необходимото за образуване на секция, обясниха градоначалниците.

 

Според  законодателството населени места с население над 100 души придобиват статут на кметства и в тях следва да се проведат избори, уточниха кметовете. По думите им в по-голямата част от селата няма сграден фонд, където да встъпят в длъжност новоизбраните управници. Ако трябва да бъдат изградени и обзаведени сгради, ще са необходими по груби сметки близо 7 млн.лв. Другият вариант е кметства на колела - във фургони, обясниха кърджалийските кметове.