Кр. Богданов обсъди проблемите на малките населени места
Кр. Богданов обсъди проблемите на малките населени места / ВМРО Враца

Проблемите на малките населени места обсъди народният представител от Патриотичния фронт и областен лидер на ВМРО Красимир Богданов с жителите на село Голямо Пещене, община Враца. Срещата беше част от поредицата събрания организирани от народния представител, на които Богданов представя цялостен отчет за дейността си като депутат в 43-то народно събрание.

В открит и честен диалог, присъстващите одобриха работата на своя избраник, като активна и отговаряща напълно на обещанията, които бяха дадени в предизборната кампания през миналата година. Те споделиха, че в негово лице са намерили истински защитник на интересите на обикновения човек. Едновременно с това, жителите на Голямо Пещене зададоха своите въпроси и споделиха много от болките и проблемите на хората от малките населени места свързани с престъпността, лошите здравни грижи, високите цени на тока, недостатъчното средства за развитието на селото, проблемите в земеделието. Сериозен грижа за тях е запазването на детската градина и окаяното състояние на пътя между селата Мраморен и Голямо Пещене.

Гост на срещата беше и Божидар Джунов, специалист в областта на земеделието и семеобработката. Той сподели своя опит при създаването на земеделската кооперация в Голямо Пещене, а присъстващите си припомниха за проспериращото стопанско развитие на селото преди години.

В отговор на поставените въпроси, Богданов заяви, че като народен представител ще работи за финансовата децентрализация на общините и кметствата. „Няма логика един кмет на кметство, който е избран мажоритарно да не разполага с никакъв бюджет, а да чака на благоволението на общината. Това не само създава неравнопоставеност между отделните населени места, но и убива инициативата и желанието за развитие на селата.

Има достатъчно примери в страната за общини, които са изработили критерии и са въвели делегирани бюджети за кметствата". Що се касае до земеделието, според него, при наличието на толкова общинска земя, която пустее или се стопанисва незаконосъобразно, най-доброто решение е да се създаде общинско предприятие по земеделие и гори, което не само ще развива този отрасъл, но и ще осигури допълнителна заетост в малките населени места.