6 номинации за почетен гражданин на Добрич
6 номинации за почетен гражданин на Добрич / commons.wikimedia.org

Шестима са номинираните за почетен гражданин на Добрич за 2015 година.  Предложени за носители на почетното звание са заслужилият майстор на спорта по радиотехнически спортове Димитър Галмадиев, музикантът проф. д-р Пламен Арабов, оперната певица Константина Петкова, народната певица Калинка Вълчева, лекарят и писател д-р Иван Аврамов, еврокомисарят Кристалина Георгиева.

Престижното звание се връчва на тържествена сесия на празника на Добрич - 25 септември, за изключителен и траен принос в обществено-политическия, стопанския, социалния и културен живот на града.

Димитър Галмадиев е носител е на 24 златни, 4 сребърни и 6 бронзови медала от национални и международни състезания. Бил е дългогодишен инструктор по радиотехническа дейност, инициатор за създаването и ръководител на клуба по информационни технологии към Младежки център - Добрич. Той има 10 шампионски титли на страната и е бил национален треньор по радиотехнически спортове. Макар и на 80 години той продължава да предава своите теоретични и практически умения на младите в града, се посочва в предложението, внесено от Инициативен комитет.

Две от номинациите за носител на званието "Почетен гражданин" на Добрич са за  проф. д-р Пламен Арабов. Предложение е направено от училище „Св. Климент Охридски”, а също от Детски хор „Маестро Захари Медникаров и Дамска хорова формация „Мистика”, като е подкрепено от 11 общественици. Роденият в Добрич музикант е завършил Националната музикална академия с две специалности - цигулка и музикална педагогика. Работи като преподавател в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. През целия си трудов стаж той обучава кадри за системата на средното и висше образование, които се реализират успешно у нас и в чужбина. Около 90 от неговите ученици работят в Добрич и региона като преподаватели в училища, ръководители на школи, диригенти на състави.

Оперната певица Константина Петкова също е номинирана за званието „Почетен гражданин" на Добрич. Предложението е направено от председателя на дружеството на краеведите в Добрич Атанас Пеев. Константина Петкова е започнала професионалната си кариера в Русенската опера, след което заминава за Италия и учи в прочутата музикална академия Санта Чечилия в Рим. Има изяви в оперните театри на Рим, Палермо, Парма, Катания, била е солистка на Виенската филхармония. Осем години от живота й са преминали в Ню Йорк, където се е изявявала в областта на оперното пеене, педагогиката и режисурата и като ръководител на оперно-театрален състав. След завръщането си в България тя създава оперно-драматична студия за наши млади изпълнители в родното си село Пчеларово. Живее в Добрич.

За почетен гражданин на Добрич е предложена и народната певица Калинка Вълчева. Номинацията е от музикална организация при БНТ и БНР с почетен председател Васил Първанов.  Калинка Вълчева има записани повече от 150 добруджански песни. Била е солистка в Ансамбъла за народни песни към БНР и на „Мистерията на българските гласове”.  15 години от живота й преминават в Англия, където се омъжва. Понастоящем живее в Добрич, преподава народно пеене, участва в тържества и празници, самостоятелно и с оркестър "Бисери", с който има записани много песни.

Инициативен комитет от здравни работници предлага  за почетен гражданин на Добрич лекаря и писател д-р Иван Аврамов. Той е първият завеждащ на акушеро-гинекологичното отделение в Генерал Тошево. Работил е в Окръжния здравен отдел и има заслуги за намаляване на показателя „детска смъртност” в региона. Бил е преподавател в Медицинския университет във Варна, както и в добричкия му филиал. Много от работещите сега лекари в града са негови ученици. След пенсионирането си д-р Аврамов се отдава на писането, има 8 издадени книги, като в повечето си произведения той описва Добруджа.

Кметът Детелина Николова и директорът на Областния съвет на БЧК д-р Артюн Еринозов предлагат за почетен гражданин еврокомисаря Кристалина Георгиева. „След водното бедствие, сполетяло добруджанския град през юни 2014 година, Кристалина Георгиева беше при пострадалите хора. Благодарение на общите усилия и на нейната подкрепа община Добрич получи от фонд "Солидарност" на Европейския съюз финансова помощ за възстановяване на щетите от бедствието по инфраструктурата и за превенция, която в световен план вече е водещ приоритет в борбата с природните бедствия”, посочват вносителите. Отбелязва се още, че Кристалина Георгиева е потомък на известен български род, свързан с Добрич. Неин прадядо е Иван Кършовски, който завещава на Добрич първото взаимно училище, първите годишни изпити и първото честване на празника на светите братя Кирил и Методий.