Страдате ли от афантазия?
Страдате ли от афантазия? / ThinkStock/Getty Images

Опитайте се да си представите красива зелена поляна, в края на която диви коне пият вода от кристално чисто езеро - ще си кажете лесна задача. Но знаете ли, че за около 2,5% от населението на Земята това е невъзможно. Известно като "афантазия", лекарите за пръв път описват това състояние, при което хората не могат да образуват ментални образи в тяхното съзнание - не могат да си представят близки хора, сцени от книги, предмети, звук, мирис - всичките им сетива са засегнати.

Смята се, че визуализацията е резултат от работата на мрежи в мозъка, които работят заедно, за да генерират изображения на базата на спомени. Най-доброто предположение на този етап е, че при страдащите от aфантазия връзките между тези области в мозъка се прекъсват.

Засега учените не знаят защо възниква афантазията и как се развива, но са стигнали до извода, че тя може да бъде както вродена, така и придобита.

Адам Земан от университета на Ексетър (Великобритания) и колегите му открили този феномен и доказали неговото съществуване благодарение на чиста случайност - към тях се обърнал за помощ човек, който загубил въображението си след операция. Случаят бил публикуван в американско научно издание, след което с екипа на Земан се свързали десетки хора, изпитващи сходни проблеми с визуализацията на спомени и предмети.

Учените стигнали до извода, че всички тези проблеми с фантазията може да имат обща неврофизиологична основа. За да проверят подозренията си, те се свързали с тези хора и провели редица изследвания, за да открият особености в работата на мозъка им, които могат да обясняват развитието на афантазия.