9 спецоперации по опазване на селскостопанската продукция проведе шуменската полиция през юли
9 спецоперации по опазване на селскостопанската продукция проведе шуменската полиция през юли / infocall.bg

Девет специализирани полицейски операции по опазване на селскостопанската продукция са проведени през месец юли на територията на ОД на МВР-Шумен. Проверени са два пункта за изкупуване на черни и цветни метали, извършена е проверка на охраната в 33 земеделски кооперации. Няма данни за измами и некоректно сключени сделки със селскостопанска продукция.

През юли са регистрирани десет престъпления от този вид. Осем от тях са разкрити, по други две работата по установяване на извършителите продължава. В началото на месеца е образуван заявителски материал за кражба на 30 кг. зелени ябълки от дървета между селата Стоян Михайловски и Мировци. Извършителите, двама мъже от село Стоян Михайловски , са установени. За кражба на 60 кг. зелени ябълки е съобщил собственикът на друга ябълкова градина в село Стоян Михайловски. Извършителят, мъж от Нови пазар, е установен. Полицейски служители работят по установяване на извършителят на кражба на 500 кг. зелени ябълки от частен имот в село Беджене. Кражбата е станала за времето от 22 юли до 24 юли. По случая е заведен заявителски материал. 340 кг. зелени ябълки са откраднати от плодни дръвчета в землището на село Могила. Извършителите установени- двама мъже от гр. Провадия. На 24 юли е извършена кражба на ябълки от дръвчета в землището на село Памукчи. Извършителят е установен. През месеца са регистрирани три кражби на кайсии от овощна градина в землището на село Енево, извършителите са установени. За времето от 13 до 14 юли неизвестен е извършил кражба на овца от земеделска ферма в село Църквица. Работата по образувания заявителски материал за установяване на извършителя продължава.

През миналия месец са проведени четири работни срещи с ръководствата на частни охранителни фирми и звената за самоохрана, ангажирани с охраната на селскостопанската продукция за засилване на тяхната бдителност при осъществяване на дейността и регламентиране реда за обмен на информация.