Рекордни 43 заявки в 35-ото рали „Сливен“
Рекордни 43 заявки в 35-ото рали „Сливен“ / Булсим

Организаторите на 35-ото рали "Сливен" изградиха паметна плоча на покойния състезател Тодор Славов. Тя беше поставена на мястото на трагедията на отсечката "Твърдица Елена", където по време на рали "Твърдица" загина варненският пилот. Мястото на инцидента и до днес не остава без свежи цветя и всеки минал от там, отдава почит на големия пилот, истинският приател и човек Тодор Славов.

За първи път от 5 години насам в рали „Сливен“  има 43 заявени екипажа.  Мерките за сигурност са основната грижа на организаторите на състезанието, което ще се състои от 4 до 6 септември. Охраната на ралито ще бъде осигурена от 130 полицаи, 126 маршали по 15-те специалните етапи.  Маршалите според правилата трябва да бъдат разположение на 5 км, но според директора  Стефан Хаджилуков, схемата на рали „Сливен“ предвижда те да са разположени през 2,5 км.

Според кмета на града инж. Кольо Милев, пътищата в Балкана не са били почиствани така от 30 години насам. Всички дупки по планинските пътища вече са изкърпени и организаторите са готови за състезанието. Шефът на БФАС Радослав Козлеков каза: „Искам да изкажа огромната си благодарност към кмета на Сливен, за това че за трета поредна година, със съдействието на общината, ние успяваме да проведем поредното голямо рали в България. Успяваме, въпреки хаоса, който цари при нас – и в държавата, и в спорта. В рали „Сливен“, което е валидно за Европейския рали трофей на ФИА и за националния шампионат сред заявените 43 екипажа е лидерът в надпреварата за ЕRT Мурат Бостанджъ, който спечели рали „България“, а седмица след това и домашното си рали „Босфор“.

В Сливен ще стартира цялата чуждестранна компания от рали „България“ - Рашид Ал Кетби от Дубай, Рок Турк от Словения, и Золтан Бесеней от Унгария, Ядиз Авджъ и Еркан Гурал от Турция, Андрей Кореану от Румъния. В пълен състав са и нашите асове – Георги Василев, Борис Григоров, Мартин Сурилов, Игнат Исаев, Георги Гераджиев… Както личи, състезанието в Сливен по традиция ще бъде доста по-яко от самоковското, не само като брой, но и качество на екипажите. Три от тях ще се състезават в новия шампионат на Хюндай Рейсинг Трофи. Това са Григор Григоров/Янаки Янакиев, Дочо Цвятков/Линда Багерова и Христо Геров/Димитър Спасов.

Други три екипажа ще се състезават за купата на кмета.

Откриването и церемониалният старт на 35-ото рали „Сливен“ е на площад „Хаджи Димитър“ пред Община Сливен в 17.30 ч. на 4 септември. Веднага след това, от 19 ч., е първата скоростна отсечка „Сливен“, по улиците на града, с дължина 2,5 км, която е невероятна атракция за зрителите.

Общият маршрут на ралито е 453,41 км, от които състезателни са 181,57 км, разделени в 13 специални етапа и 271,41 км преходи.

Първият ден – 5 септември включва 7 отсечки – в Сливен и по две минавания на Бяла, Стара река и Даулите – общо 96,93 км. Във втория ден – 6 септември, са 6 отсечки - Българка, Ичера и Раково, които се минават по два пъти, като общата им дължина е 84,46 км.