Учредиха национална музикална награда на името на Марин Големинов
Учредиха национална музикална награда на името на Марин Големинов / netinfo

Национална музикална награда „Марин Големинов" бе учредена с решение на Общинския съвет в Кюстендил. Инициативата е на сдружението, носещо името на големия български композитор (роден именно в Кюстендил) с председател Райчо Христов и внучката на именития композитор Лили Големинова. Наградата е ежегодна и ще се връчва всяка година на 28 септември, на рождената дата на акад. Марин Големинов, като първият неин носител ще бъде оповестен през 2016 година. Регламентът, условията за участие и съставът на журито ще бъдат обявени при откриването на музикалния сезон в град Кюстендил на 28 октомври 2015.
„Благодарни сме, че община Кюстендил застана зад тази идея, и специално на кмета Петър Паунов за сърцатата подкрепа и вярваме, че тази награда ще се утвърди като ценно отличие сред българските музиканти у нас и по света" - завиха от сдружението „Марин Големинов. В града вече има международен конкурс за китара с 20-годишна история, носещ името на композитора.
Марин Големинов е един от-най-изтъкнатите български композитори. Възпитаник на Скола Канторум в Париж, където е учил при Венасн д‘Енди, по-късно специализира в Мюнхен. През 1942 година е премиерата на неговата танцова драма „Нестинарка" в Софийската опера, която му носи моментална известност и става най-изпълняваната му творба, многократно поставяна и в чужбина. Други знакови творби на Големинов са Пет скици за струнен оркестър, Симфонични вариации по тема от Добри Христов (те са част от новия сезон на Оркестъра на БНР), оперите „Ивайло", с която се открива преди 20 години първото издание на „Сцена на вековете" във Велико Търново, "Тракийски идоли", "Зографът Захарий", както и уникалния Концерт за квартет и оркестър. Професор в Музикалната академия (бил е и неин ректор), както и директор на Софийската опера. Негови ученици са Пламен Джуров, Димитър Христов, Емил Табаков. Удостоен е с Хердерова премия, Кавалер на ордена за изкуство и култура на Франция.