Германия призова за по-справедливо разпределение на бежанците в Европа
Германия призова за по-справедливо разпределение на бежанците в Европа / снимка: БГНЕС

Германия и още няколко държави от Европейския съюз не могат да продължават да приемат несъразмерен дял пристигащи бежанци, каза правителствен говорител и настоя другите страни членки да направят повече, съобщи Ройтерс.

Германия очаква броят на приеманите от нея кандидати за убежище да се увеличи четворно, достигайки 800 000 тази година. Ръководителите на правителствата на две германски провинции казаха през уикенда, че общият брой може дори да стане 1 милион през 2015 г.

Германия очаква до 800 000 имигранти през 2015 г.

„Германия и още няколко страни приемат повечето бежанци”, заяви правителственият говорител Щефен Зайберт. „При 28 европейски държави членки това не може да продължава така. Ще трябва да има по-справедливо разпределение на бежанците при по-голяма солидарност”, каза той.

По думите му Европа се нуждае от нов подход, след като много държави членки вече не спазват Дъблинския регламент на ЕС, който предвижда повечето кандидати за убежище да остават в първата страна, до която са стигнали, докато заявлението им бъде разгледано.

Германският вицеканцлер Зигмар Габриел заяви вчера, че сегашната европейска политика за справяне с бежанската криза е „позорна”, и добави, че „Европа заплашва да се провали заради този скандален подход” към ситуацията.

Бежанците трябва да бъдат интегрирани по-бързо в Европа

Днес германският канцлер Ангела Меркел коментира, че трябва да се взимат по-бързо решенията по молбите за убежище и бежанците, които бъдат приети в ЕС, да бъдат по-добре интегрирани. Тя направи изявлението си пред журналисти преди среща с лидери на нейната партия ХДС, посветена на проблема с миграцията.

В основата на предстоящите дискусии по въпроса как да се справим с притока на имигранти от Близкия Изток, Афганистан и Африка е изграждането на достатъчен брой жилища за бежанците. Централен е въпросът колко бързо можем да интегрираме онези, които се нуждаят от закрила, и колко бързо можем да кажем на онези, които нямат право да остават тук, че трябва да се върнат в родината си”, добави Меркел, цитирана от ДПА.

Източник: БТА