Английският писател Фредерик Форсайт шпионирал за МИ6
Английският писател Фредерик Форсайт шпионирал за МИ6 / снимка: Guliver/Getty Images

Английският писател Фредерик Форсайт призна, че е извършвал мисии за британската разузнавателна служба МИ6. Признанието се съдържа в автобиографията му, извадки от която са публикувани днес във в. „Сънди таймс”, предаде АФП.

Авторът на „Денят на Чакала” и „Кучетата на войната” твърди, че над 20 години е работил за МИ6, по-специално в независимата област Биафра в Нигерия (бел.ред. бивша британска колония), в Източна Германия, Родезия и Република Южна Африка.

Като журналист на свободна практика през 1968 г., с него се свързал член на МИ6 на име „Рони”, който искал да има „свой коз в сърцето на анклава Биафра”, където се водела гражданска война между 1967 и 1970 г. „Когато се върнах в тропическата гора, той вече имаше такъв (коз)”, пише 77-годишният Форсайт в мемоарите си, озаглавени „Аутсайдерът”, които ще излязат от печат следващия месец.

По време на престоя си в Биафра той пишел статии за хуманитарната и военната обстановка, като държал Рони информиран за неща, които по различни причини не можели да се появят в медиите.

Опитът на сепаратистите игбо за създаване на Република Биафра бил осуетен от федералната армия, която била по-многочислена и имала подкрепата на Великобритания - бивша колониална сила. Наложената на сепаратистката област блокада предизвикала смъртоносен глад, от който загинали над един милион души от местните игбо.

През 1973 г. с Форсайт се свързали за мисия на МИ6 в бившата комунистическа Източна Германия. „Предложението им беше просто. Имаше един „коз” - руски генерал, който работеше за нас от затънтени райони на Източна Германия, и трябваше да бъде изнесен един пакет от страната”, разказва писателят в мемоарите си.

Фредерик Форсайт пише, че шофирал до Дрезден „Триумф” кабриолет и получил пакета от самия полковник в тоалетната на музея Албертинум. В Родезия (сега Зимбабве) през 70-те години, от него било поискано да проучи намеренията на тогавашното правителство. После през 80-те години го помолили да разбере какво възнамерява да прави южноафриканското правителство с ядрените си оръжия в рамките на прехвърлянето на правомощията след апартейда на Африканския национален конгрес.

Писателят уточнява също така, че е получавал помощ от много членове на МИ6 при проучванията, които правел за книгите си.

Фредерик Форсайт на времето вече призна, че е помогнал за финансиране на опит за преврат в Екваториална Гвинея през 1973 г., а книгата му „Кучетата на войната” описва опит за държавен преврат във фиктивна африканска страна. Форсайт е автор на двайсет романа, продавани в над 70 млн. екземпляра по света.

Източник: БТА