Миков: Трябва да се знае къде отиват средствата, които ни дава Европа за бежанците
Миков: Трябва да се знае къде отиват средствата, които ни дава Европа за бежанците / снимки: БГНЕС

С 84 души започна неделният пленум на БСП. Има три точки, които ще бъдат разгледани - приоритетите на партията през новия политически сезон, кандидатурите за изборите за кметове и общински съветници и организацията на местните избори.

Първостепенен приоритет на този сезон са местните избори, заяви председателят на партията Михаил Миков. Още от днес е започнало обсъждането на политическите приоритети през новия политически сезон, като разговорите ще продължат и през вторник. В края на седмицата - в петък, ще има ново заседание на Националния съвет.

Миков Трябва да се знае къде отиват средствата които ни дава Европа за бежанците
netinfo

През този политически сезон БСП ще продължи работата си като опозиционна партия. Акцентите ще бъдат върху съдебната власт и промените в Конституцията, Закона за училищното и предучилищното образование, както и закона, широко афиширан като нови мерки за борба с корупцията, тема, която тревожи обществото, заяви Миков.

Внесеният законопроект не решава тежките проблеми, свързани с корупционните практики, смята Миков.

Предмет на сериозно обсъждане ще бъде и Бюджет 2016. „Ако е вярна констатацията, че има преизпълнение на приходната част на бюджета за 2015 г., то тогава има всички основания парламентарната група на БСП да постави основните социални въпроси, които бяха бюджетно неосигурени от Бюджет 2015”, заяви Миков. По тази причина той апелира да се започне сериозна работа по подготовка на позициите на партията във връзка с приемането на бюджета за догодина.

„Убеден съм, че изборната надпревара ще ни увлече в значителна степен и затова трябва по-отрано да се подготвим за онова, което ни предстои през ноември и декември - приемането на републиканския бюджет”, каза Миков.

Миков Трябва да се знае къде отиват средствата които ни дава Европа за бежанците
netinfo

През този сезон според него трябва да се обърне сериозно внимание на печалбите, които се реализират заради монополното положение. По думите му все повече хора, особено заради цените на горивата, разбират че в страната има обстановка, търпяна от правителството. Според него отговорът, че Комисията за защита на конкуренцията няма капацитет и трябва да се търси помощ от Европа е несериозен и неубедителен. Като това не дава и отговор на въпроса, защо цените на горивата у нас са значително по-високи от тези в другите европейски страни.

По темата за бежанците и нелегалната миграция, Миков заяви, че експертите на партията имат последователно и експертно издържана позиция, която отстояват. Необходимо е да се знае къде отиват средствата, които ни дава Европа за бежанците, смята Миков и каква е ефикасността на мерките на правителството за решаването на този проблем.

По думите му през последните седмици е имало информация за преминаването на нелегални имигранти през страната ни, което се отразявало тежко на авторитета на страната ни като партньор на страните от Шенген.

Източник: БГНЕС