Премиера днес на контрабас специално за джаз
Премиера днес на контрабас специално за джаз / netinfo

Контрабас, създаден специално за джаз музика  ще е музикалната новина в концерта на пловдивските джазмени от групата GIPSY JAZZ PROJECT . Те са гости днес на града на розите, в последната, трета вечер от Първия джаз фестивал, който се провежда в рамките на тазгодишните Празниците в Долината на розите и тракийските царе. Уникалният контрабас е произведен в казанлъшката фабрика за струнни и щрайхови инструменти и е един от общо 3 инструмента, с които казанлъшката фирма се представя на фестивала иарадва музикалните фенове.
Контрабасът е Padilla Model, изработен е от явор и смърч, съобщи Елена Гамова, изпълнителен директор на фирмата- производител.  Тя допълни, че представеният уникален контрабас е и най-новата разработка на казанлъшката фабрика.
В рамките на фестивала фирмата представя и  класическата китара с две нови свои изобретения- класическите китари Kremona F65CW-SB, Lulo Reinhardt Daimen model. Китарите са т.н. синекурна серия, изработени са от масивно индийско розово дърво и смърч. В разработката на този модел китари участие има и внукът на легендарния китарист Джанко Рейхардт- Лулу Рейхардт, който преди две години представи и първата от този тип китари, изработена от орех и масивен смърч. Лулу Райхард е едно от лицата, които с музиката си представят инструментите на казанлъшката фирма на световните изложения.
Над 400 различни артикули струнни и щрайхови инструменти произвежда казанлъшката фабрика, създадена през 1924 година . От тази година фабриката започна производството на т.н. уестърни - китари с метални струни, към които има огромен интерес на световния пазар.