Николай Димитров спечели публика и музиканти в Порос с класика и джаз на два рояла
Николай Димитров спечели публика и музиканти в Порос с класика и джаз на два рояла / netinfo

Пет изяви и две награди на публиката е равносметката от участието на 13-годишния русенски пианист Николай Димитров в Седмото издание на Международната академия по пиано на гръцкия остров Порос. Талантливият възпитаник на Училището по изкуствата с преподавател Даниела Кюркчиева спечели сърцата на зрителите от цял свят и на ръководителите на майсторски класове с изпълненията си на класика и джаз.

Първата среща с публиката бе участието му с оркестъра на Атинската симфониета, където изпълни първа част от Концерта за две пиана от Моцарт заедно с гръцкия пианист Фотис Мадзаридис. Николай свири за първи път с него, но това не се оказа единственият експеримент на русенеца. В един от двата гала концерта, след като свири класика, той излезе отново на сцената, за да направи джаз импровизации върху „Мъртви листа” заедно с друг българин – Ангел Николов от София. Студентът в Музикалната академия също свири джаз от дълго време и e участвал в тазгодишния Международен джаз фестивал в Банско, където се включи и Николай. Двамата са слушали изпълненията си там и спонтанно решиха да изненадат публиката в Порос с джаз на два рояла – без да са репетирали изобщо заедно. Експериментът им се оказа повече от успешен и българите влязоха в Топ 5 в класацията на зрителите. Така Николай стана единственият участник, който спечели две награди на публиката и влезе в петицата както индивидуално с класическото си изпълнение на етюда «Черните клавиши» от Шопен, така и като дуо с джаза.

По време на академията в Порос русенецът изнесе и самостоятелен рецитал с произведения от Бетовен, Шуман, Шопен и Панчо Владигеров, комбинирани с две джазови парчета. Николай успя да спечели и място в най-важния концерт от академията – концерта «Пълнолуние», с който закрива академията и който се състоя в светилището на Посейдон в сърцето на остров Порос. След прослушване русенецът бе избран да изпълни «Порив» от Шуман.

В рамките на академията, в която имаше над 80 млади пианисти от Европа, Азия и Америка, Николай Димитров имаше и пет майсторски класа с различни преподаватели. Той работи с проф.Рафаел Салинас от Испания, проф. Силвия Чу от Тайван, проф.Михаил Владковски от Франция, проф.Клаудио Константини от Перу/Холандия и проф.Юрий Богданов от Русия, като всички уроци бяха изцяло на английски. Всички преподаватели споделиха възхищението си от русенеца и работата си с него.

Пътуването на Николай Димитров до Порос стана възможно благодарение на общинската фондация «Русе – град на свободния дух» и фондация «Бистра и Галина», които дават рамо на талантливите русенски деца.

След завръщането си от Порос русенският пианист ще си почине за кратко, тъй като на 12 септември има изява в «Музикферайн» във Виена като носител на първа награда от Международния конкурс «Гранд прайз виртуозо».