Наградиха център Амалипе за постижения в мултикултурния диалог
Наградиха център Амалипе за постижения в мултикултурния диалог / netinfo

Австрийското федерално министерство за Европа, интеграция и външните работи награди Център за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе" с престижната награда за постижения в междукултурния диалог за проекта за намаляване на отпадането на ромските ученици от училище"Всеки ученик може да бъде отличник".

В писмо, подписано от Маркус Бeргман, министър, началник отдел "Научно сътрудничество; Междукултурен и междурелигиозен диалог" е посочено, че "независимо жури, съставено от седем експерти избра Център "Амалипе" за един от тримата наградени с приза, тъй като въвеждането на междукултурния елемент в българската образователна система представлява впечатляващ подход за запазване и обновяване на културната идентичност на ромската общност, като в същото време значително влияе на междукултурния диалог и разбирателство".

"Надяваме се тази награда да допринесе за улесняване на организацията на Вашия Международен детски ромски фестивал "Отворено сърце" и допълнително да засили вашата обещаваща инициатива в бъдеще", е написано още в писмото.

Проектът "Всеки ученик може да бъде отличник" е насочена към предотвратяване на отпадането на ромските деца в задължителна училищна възраст. Дейностите по проекта също са предназначени за решаване на проблема с големия брой отсъствия, ниските оценки в училище, относително малкия процент на ромски ученици, продължили образованието си в средни училища (гимназии) и завършилите гимназия, липсата на участие на ромски родители в училищния живот и управлението на училищните структури. Проектът се основава на богатия опит на Център Амалипе за въвеждането на предмета Ромски фолклор и култура в учебната програма и програмата за намаляване на отпадането на ромските деца от училище, които се прилагат в рамките на 3 - годишен период в над 170 училища в цяла България , Проектът е подкрепен от Тръст за социална алтернатива.