„Нацисткият влак”, за който се предполага, че се намира в района на Валбжих в Югозападна Полша, ще принадлежи на държавата, след като бъде намерен, съобщи ТАСС. Това заяви днес пред полското радио експертът от министерството на културата и националното наследство на Полша Пьотър Зуховски.

„Златният влак”, ако бъде намерен, ще стане държавна собственост”, каза той. „Наши юристи направиха проучване, което показа, че ако не се появят лица, които да докажат правото си собственост над влака, той ще принадлежи на държавата”, уточни Зуховски.

Експертът вчера увери, че е до 99% сигурен, че влакът съществува, но информациите за онова, което е превозвал, засега е невъзможно да бъдат проверени.

Предполагаемият „нацистки влак”, който поляк и германец откриха наскоро във Валбжих, възроди легендата за влакове, натъпкани със злато и бижута и изчезнали през 1945 г., при разгрома на Германия във Втората световна война.

Зуховски отбеляза, че на радарни изображения видял блиндирана влакова композиция, дълга над 100 м и заровена в земята. „Наличието на блиндиран влак навежда на мисълта, че може да е превозвал ценни вещи”, поясни той.

„Може да става дума за скъпоценности, произведения на изкуството, архиви, за чието съществуване знаем, но сме ги открили. Влакът обаче може да е превозвал и опасни материали и да е бил миниран. Затова изваждането му от земята трябва да бъде извършено от специалисти, включително от пиротехници”, допълва специалистът.

Източник: БТА