Представят изложба с картини от Ботичели в Берлин и Лондон
Представят изложба с картини от Ботичели в Берлин и Лондон / снимка: Guliver/Getty Images

Изложба, която внушава, че творчеството на италианския художник от 15-и век Сандро Ботичели и неговите изображения на богинята Венера са вдъхновили съвременния западен идеал за женска красота, ще бъде открита следващия месец в Берлин, преди да бъде показана в Лондон през март следващата година, предаде Ройтерс.

Изложбата включва около 150 картини.

Кураторите увериха, че ще бъдат показани също филмови кадри, вдъхновени от негови творби, включително прословутата сцена от филма за Джеймс Бонд „Доктор Но”, в която Урсула Андрес носи бели бикини и излиза от морето, като държи в ръка раковина.

„Ботичели донякъде определя идеала за красота през 20-и век”, заяви Ана Дебенедети, куратор в лондонския музей „Виктория и Албърт”, който е организирал изложбата съвместно с берлинска галерия.

Изложбата се открива в Берлин на 24 септември, а след това ще бъде представена в музея „Виктория и Албърт”.

Ще бъдат показани някои от най-известните картини от Ботичели, сред които два портрета на Венера в по-голям от естествен ръст, както и реставрираното платно „Портрет на жена, известна като Смералда Бандинели”, което е в колекцията на лондонския музей.

Посетителите ще имат възможност да се полюбуват и на два шедьовъра на Ботичели, съхранявани в галерия „Уфици” във Флоренция - „Раждането на Венера” и „Пролет”.

Смята се, че платното „Раждането на Венера”, на което богинята е изобразена гола, е вдъхновило сцената с Урсула Андрес. Специално за изложбата галерия „Уфици” е предоставила още една известна творба от Ботичели - „Палада и кентавърът”.