Тайландската полиция арестува заподозрян за атентат в Банкок
Тайландската полиция арестува заподозрян за атентат в Банкок / снимка: Guliver/Getty Images

Тайландската полиция съобщи, че е арестувала заподозрян за бомбения атентат в Банкок, при който на 17 август загинаха 20 души, предадоха световните агенции.

Задържаният за кървавия атентат е турчин, предаде АФП. Заподозреният е от турска националност, каза тайландският полковник Банпхот Пхунпхиен, говорител на хунтата, която от една година е на власт в кралството.

Говорителят на тайландската полиция Правут Тхаворсири съобщи по националната телевизия, че полицията е претърсила апартамента на арестувания 28-годишен мъж, намиращ се в предградие на Банкок. В него полицията, подпомагана от военни, е открила материали за производството на бомба, както и множество чужди паспорти.

Полицията разпространи фоторобот на атентатора от Банкок

Анализатор по сигурността заяви по-рано тази седмица, че атентатът в Банкок не е приличал на нападенията, извършвани от местни и регионални групи, и предположи, че зад атаката стои крайнодясната турска организация „Сиви вълци”.

Според него мотивът за подобно нападение може да е бил репатрирането на уйгурски бежанци в Китай от тайландските власти. Много от загиналите и ранените при атентата бяха етнически китайци, отбелязва ДПА.

Полицията каза, че на заподозрения първоначално ще бъдат повдигнати обвинения в притежаване на незаконни взривни материали и той ще бъде държан във военен обект, посочва Ройтерс.

Властите в Тайланд не знаят кой е виновен за атентата в Банкок

Полицейски говорител заяви, че арестуваният „изглежда като този, когото търсим”.
Главният заподозрян за нападението, заснет на камери за видеонаблюдение, е млад мъж с рошава тъмна коса, облечен в жълта риза. Той оставил раница и спокойно напуснал мястото, преди да избухне бомбата.

Тайландската телевизия показа снимка на окован в белезници мъж, с брада, къса коса и облечен с вехти дрехи. Няколко телевизионни канала също така показаха снимка на паспорт, който според тях бил иззет в апартамента, където бил арестуван мъжът.

Изглеждаше, че паспортът е турски и принадлежи на мъж, роден през 1987 г. Ройтерс посочва, че не може да потвърди дали документът е на заподозрения или дали е бил намерен от полицията в апартамента.

Органите на реда не са постигнали особен напредък в разследването. Властите са обявили награда от 85 000 долара за информация, която да доведе до арестуването на главния заподозрян.

В атентата в храма Ераван в Банкок на 17 август загинаха над 20 души, а над 120 бяха ранени. Малко след това в града избухна втора бомба, която обаче не причини жертви. Задържаният е свързан и с двете атаки, предполага полицията.

Източник: БТА