За първи път в историята на Турция - забулена министърка
За първи път в историята на Турция - забулена министърка / снимка: Guliver/Getty Images

За пръв път в историята на Турция - мюсюлманска, но и светска страна - забулена жена е назначена за министър в преходното правителство, което ще управлява страната до предсрочните избори на 1 ноември.

Айсен Гюркан е министър по въпросите на семейството и социалната политика в правителството, обявено от премиера Ахмет Давутоглу, в което за пръв път са включени двама министри от прокюрдска формация.

Петдесет и две годишната Гюркан, която е майка на три деца, преподава в частния Университет за търговия в Истанбул. Тя е също член на административния съвет на ислямската фондация Служба за младежта и образованието, на която големият син на президента Реджеп Ердоган - Билал Ердоган, е един от главните ръководители.

Неправителствената организация бе през зимата на 2013-2014 в центъра на скандал за корупция и злоупотреби, насочен срещу Ердоган, по това време премиер, срещу семейството му и срещу неговия антураж.

Ислямско-консервативният режим на Ердоган, който ръководи Турция от 2002 г., постепенно затегна изискванията за носене на мюсюлманска забрадка в учебните заведения и държавните служби за голяма тревога на защитниците на светския принцип, които осъждат този „ислямистки уклон".

Източник: БГНЕС