Над 70 състава ще се включат в събора Богородица
Над 70 състава ще се включат в събора Богородица / DarikNews.bg, архив

Над 70 самодейни и читалищни състави ще вземат участие в 17-ото издание на Добруджанския фолклорен събор „Богородица”, който ще се проведе днес и утре в Генерал Тошево. За поредна година фестивалът ще събере на една сцена групи и индивидуални изпълнители от цяла Североизточна България, които ще представят песни, танци и народни обичаи, характерни за добруджанската фолклорна област.

Най-малкият участник в събора е само на 2 години. Акцент тази година ще бъдат концертите, които ще изнесат гостуващите международни състави от Украйна, Молдова и Румъния.

Организатори на събор „Богородица” са Община Генерал Тошево и НЧ „Светлина – 1941”. Ежегодният празник си поставя за цел опазване, съхранение и популяризиране на фолклорното богатство на Добруджа, създаване мост между поколенията за предаване на духовните ни ценности, стимулиране интереса и любовта на младото поколение към българското народно творчество. Съборът няма конкурсен характер, на участниците се връчват грамоти и сувенири, тематично свързани с празника.

През годините събитието се утвърди като най-мащабното фолклорно мероприятие в общината и с основание бе включено в Националния културен календар.

В рамките на двата празнични дни Генерал Тошево ще посрещне гости от Болград, Република Украйна и Тараклия, Република Молдова. В изпълнение на договорите за международно сътрудничество с тях, общината е организирала посещения в няколко села, където съставите, придружаващи официалните делегации, ще изнесат програми.

Началото на Добруджански фолклорен събор „Богородица” ще бъде дадено в 10. 00 на 29 август в лятното кино на града.