Лапидариум и кът за деца откри кметът Галина Стоянова в ИМ „Искра“
Лапидариум и кът за деца откри кметът Галина Стоянова в ИМ „Искра“ / община Казанлък

Кметът на Община Казанлък Галина Стоянова официално откри обновената музейна зала - Лапидариум и обособения кът за работа с деца в рамките на Празници в Долината на тракийските царе. Новите придобивки са факт в следствие на одобрен и реализиран проект на Исторически музей "Искра" по Програма за опазване на археологическите обекти, реставрация на артефакти, развитие на музейните експозиции и инфраструктура на Американски научен център - София. Общата стойност на проекта е 50 000 долара, от които 41 500 долара са осигурени от Американски научен център - София, а останалите 8 500 долара са съфинансиране от музея.

В обновената експозиция се показват културни ценности от няколко знакови обекта - тракийският град Севтополис, светилищата при с. Виден и гр. Крън, както и единични находки от гр. Шипка, с. Тъжа, гр. Мъглиж. Всички те представят материалната и духовна култура на траките от елинистическата и римската епохи в Казанлъшката долина.

С обособения кът за децата, Исторически музей „Искра" се включва в голямото семейство на музеите, в които има специално място за най-младите посетители. Там малчуганите, под формата на занимания и образователни игри, съобразени с различните възрастови групи, ще могат да се запознаят с живота и обичаите на траките, както и да влязат в ролята на реставратор, археолог и нумизмат.

Това е вторият проект на ИМ „Искра", в сътрудничество с Фондация „Америка за България" и Американски научен център- София. През 2011- 2012 година успешно бе реализиран и друг проект: изцяло бе обновено фондохранилището на античния отдел, което съхранява над 8 хиляди находки, а така също и бяха реставрирани 50 експоната с висока научна и художествена стойност.
Събитието уважиха и народният представител Нено Влайков, проф. Валерия Фол, културни дейци и граждани.