Есента започва с бум на културни събития в Пловдив
Есента започва с бум на културни събития в Пловдив / netinfo
Есента започва с бум на културни събития в Пловдив
81444
Есента започва с бум на културни събития в Пловдив
  • Есента започва с бум на културни събития в Пловдив

Стотици събития са включени тази година в традиционния за Пловдив Есенен салон на изкуствата. Програмата за септември и октомври включва многобройни фестивали, концерти, изложби, улични изяви и съвременни форми на изкуството.  Това е най-големият културен формат в града вече повече от десетилетия и очакваме отново да привлечем много публика от града и страната, каза зам.-кметът на Пловдив Стефан Стоянов.

Още тази седмица започна оперният фестивал на Античния театър, който след лятното си издание продължава до 24 септември. На 1 септември в Балабановата къща започват Националните есенни изложби „Ан Пасан“ с куратор доц. Галина Лардева. До края на месеца в къща „Недкович“ могат да се видят картини на художници в неравностойно положение.

От 3 до 6 септември се провежда кукления фестивал TheatAir , по време на който можете да видите клоунади, марионетни спектакли, живи статуи и огнено шоу на сенките. Официалното откриване на Есенния салон на изкуствата е на 5 септември с мултимедийния спектакъл на Теди Москов „Улицата“.  Театралният фестивал „Сцена на кръстопът“ започва на 10 септември с премиерата на „Сестри Палавееви“ по романа на Алек Попов, а представленията на театрите от страната и чужбина   продължават 23 септември.

Нощ/Пловдив  2015 ще бъде на 11 и 12 септември и се провежда в направленията Музеи и галерии, Култура и клуб, Град и публични пространства.  Освен това има кураторска детска програма.

Сред  музикалните събития се откроява петото издание на фестивала „Sound of The Ages с концертите на хърватското дуо 2 Cellos, групите Апокалиптика и Opeth и испанците от Macaco. Продължава и есенното издание на „Дни на музиката в Балабановата къща“. През октомври ще има фестивал на китарата, а ноември започва с Международен джаз фестивал в Дома на културата.

Фестивалът за архитектура „One architecture week е през втората половина на септември, а „Оne Dance Week е в края на октомври. От 25 до 27 септември ще се проведе първият международен танцов фестивал в Пловдив и тогава ще има уроци по салса, кизомба, бачата, суинг с треньори от Дубай и Куба. Отново в края на септември са и събитията за празника на  Стария град.

След Есенния салон на изкуствата се очкава да бъдат обявени кои ще са новите събития в културния календар на Пловдив за 2016 година.