Трима академици участват в конференция, посветена на тракийската култура
Трима академици участват в конференция, посветена на тракийската култура / община Казанлък

Кметът на Община Казанлък Галина Стоянова приветства участниците в Деветата Международна научна конференция „Проблеми и изследвания на тракийската култура". Форумът е част от десетите, юбилейни Празници в Долината на тракийските царе.

Конференцията бе открита от директора на ИМ „Искра" Момчил Маринов. Специални гости са трима академици: акад.Дончев, акад.Косев и акад.Марков, както и проф. Валерия Фол и Иван Гранитски- директор на Издателство „Захари Стоянов".

Присъствието на цели трима академици в научния форум, Гранитски определи като знаков жест към Казанлък и Долината, както и към културно-историческите находки тук.

„Всяка година, когато идвате тук, вие носите нови знания за нашите предци и казанлъчани приемат това като жест към тях", така започна приветствието си към участниците в Конференцията кметът Галина Стоянова.

Тя допълни, че е добре да се припомнят заслугите на хората, които направиха историята на Долината известна на света, а именно- проф. Фол и д-р Китов.

„Самата аз, ще се постарая проектите, които реализираме, свързани с тракийската култура, да са близо до историята и бита на древните траки", каза още Стоянова.

Сред лекторите на научния формат са още проф. Валерия Фол, доц.д-р Камен Димитров, гл.асистент Даниела Стоянова, Диана Димитрова. В рамките на конференцията, български и чужди специалисти ще представят най - новите постижения в областта на тракологията, античната архитектура, номизматиката и изкуствознанието.