Започна оперният фестивал в Банско
Започна оперният фестивал в Банско / Община Банско - пресцентър

Стартира фестивалът за класическа музика и оперно изкуство Банско Опера Фест, който се провежда за шеста поредна година, съобщиха от пресцентъра на Общината.

Той бе открит от кмета Георги Икономов, който приветства вярната публика на класиката с думите: „Вече шест пъти оперния фестивал под открито небе се реализира в Банско. Можем да кажем, че той затвърди своето място в нашата лятна културна програма и създаде своите последователи, които в края на август са тук. Община Банско ще продължи да подкрепя събитието и занапред”.

За първа година фестивалът ще бъде с продължителност от три дни, като във всяка от вечерите ще бъдат представени три различни жанра в класическото изкуство – балет, опера и оперета.

Снощи публиката имаше възможността да се наслади на балета, със световноизвестната постановка „Дон Кихот” на Държавна опера Русе. Авторът на музиката е Лудвиг Минкус, а адаптацията е на Силвия Томова. Тази вечер сцената превзема Варненската опера с едно от най-популярните класически произведения за всички времена „Кармен” по музика от Жорж Бизе.

В последния ден от събитието за пръв път тази година фестивалът ще представи и оперетното изкуство с „Царицата на чардаша” от Имре Калман. Диригент е Найден Тодоров, а режисьор Марио Николов. Постановката е дело отново на Държавната опера в Русе.

Фестивалът се организира със съдействието на „Монте мюзик”. Жители и гости на курортният град могат да посетят представленията, които се провеждат на площад „Никола Вапцаров", а входът е свободен.