Откритите нарушения при бензиностанциите са под 1%
Откритите нарушения при бензиностанциите са под 1% / снимка: БГНЕС, архив
Откритите нарушения при бензиностанциите са под 1%
81438
Откритите нарушения при бензиностанциите са под 1%
  • Откритите нарушения при бензиностанциите са под 1%

Едва 1% се оказаха нарушенията след масовите проверки на бензиностанции, които разпореди премиерът Бойко Борисов. Резултатите от проверките обяви министърът на икономиката Божидар Лукарски. Той допълни, че ще бъдат предложени и промени в нормативната уредба за завишаване на контрола. Сред тях е създаването на лаборатория за изпитване и контрол на измервателния софтуер на разходомерите. Причината за създаването е, защото няма контрол върху връзката между сървъра на бензиностанцията и НАП, а има съмнения за манипулация на данни и подадените от бензиностанцията към приходната агенция не съвпадат на действителното изразходвано гориво.

От единият процент констатирани нарушения - 48% са при малки бензиностанции, а 52 към тези към големите вериги.

„Констатираните нарушения са както по отношение на отклонението над допустимата норма между зарежданото и отчитаното количество, които са 60% от всички констатирани нарушения, така и по отношение на нарушени пломби, което са 40% от всички констатирани нарушения", заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски.

Констатираните нарушения от проверките на Държавна агенция по метрологичен и технически надзор са свързани с качеството на горивата.

„При 7% от взетите проби, като взетите проби са близо 1000, има отклонения от нормите и нарушения на качеството на горивото, като нарушенията в качеството на горивото са свързани със съдържание на биоетанол, сяра и дестилационни характеристики", допълни Лукарски.

Най-драстичните отклонения са при зареждане на 10 литра, но сипване с 1 литър и 500 милилитра по-малко. А има и такива, които са сипвали повече.

„Имаше проверки, при които регистрирахме отклонение - повече гориво заредено и сипват повече", каза министърът.

За да се завиши контролът, има изготвени предложения за законови промени. Сред тях е създаване на лаборатория за изпитване и контрол на софтуера на средствата за измерване, за да не се манипулиране на информацията.

„Към настоящия момент в нормативната уредба, по която действат, ние не можем да контролираме връзката между сървъра, който е в съответната бензиностанция и НАП. Имаме основателни съмнения и сигнали, че чрез хакерски натиск се манипулират данните и данните, които от сървъра на бензиностанцията се подават в НАП не отговарят на действителното и изразходвано количество гориво", допълни Лукарски.

Сред предложенията са увеличаване на санкциите и налаганите глоби от 500 лева сега на 10 000. Друг установен проблем е в поставянето на пломбите на разходомерите. Към момента при ремонт фирма поставя работна пломба, а след 14 дни се поставя сертифицираната пломба на БИМ. Така се получава законово дупка от около 21 дни в които са възможни манипулации, допълни министър Лукарски.