11 000 подписа в защита на болница „Папуров
11 000 подписа в защита на болница „Папуров / Борислав Курдов

Близо 11 000 подписа са били събрани в подписка, в която жители от цялата страна заявяват искането си за възобновяване на дейността на болница „Папуров" в Търговище. Здравното заведение бе закрито със заповед на министъра на здравеопазването в началото на месец август, а причина за това бе решението на Върховния касационен съд за налагане на условна присъда на д-р Добрин Папуров, заради доказани действия, извършени през 2005 година, довели до източването на близо 200 000 лева от Здравната каса.

Пациенти на болницата, които са и членове на Инициативен комитет, който организира подписката и други действия, целящи възобновяването на дейността на специализираната хирургична болница, дадоха нарочна пресконференция в петък, 28 август в Търговище. Председателят Атанаска Стоянова заяви, че вече има случи на усложнения у пациенти, които са били оперирани в болница „Папуров" и след това принудително изведени по време на закриването й. Тя посочи пример с пациент с диабетно стъпало от разградското село Задруга. Ваид Сюлейманов е бил опериран в болница „Папуров", а след закриването й е бил препратен в областната болница в Търговище. По думите на Стоянова, след като е бил прехвърлян от кабинет на кабинет, е решил да се прибере в къщи. Там състоянието му се е влошило и се наложил спешен прием в Кубрат. Специалистите там обаче не са могли да помогнат и Сюлейманов е бил приведен във военноморската болница във Варна, където се извършват животоспасяващи медицински интервенции.

Другият посочен пред медиите пример бе с пациентка от Дянково, която е изпаднал в състояние на стрес след нахлуването на полиция в болница „Папуров". Пациенти са започнали подаването на жалби до окръжните съдилища по местоживеене.

Тихомир Трифонов, член на Инциативния комитет и директор на дирекция в общинската администрация в Попово, запозна журналистите и с отворено писмо, което е изпратено до четиримата народни представители от региона. В него подписалите се настояват депутатите да изразят своето мнение относно случващото се с болница „Папуров"- „Държим да чуем вашето становище във връзка с принудителното извеждане от болничните стаи на пациенти, някои от които на носилки, в тежко следоперативно състояние и свързаното с това грубо погазване на човешките им права и нарушаване на клаузите на Националния рамков договор за задължително последващо лечение... Държим да чуем вашето становище за унижението, на което бяха подложени български граждани заради това, че са лекари в СХБАЛ „Папуров" - се казва в отвореното писмо.

Трифонов заяви, че юристи, които са членове на Инициативния комитет, ще подпомагат с консултации тези, които желаят да отправят жалби към съда, за това, че са били изведени от болницата и не са могли да получат полагащото им се следоперативно лечение. Както и на други, които са засегнати от отнемането на лиценза на болницата.

„В началото искахме да предприемем и гражданско неподчинение. След като помислихме обаче, решихме да не отговаряме на беззаконието с беззаконие. На това ниво не бива да се слиза. Човек все пак трябва да има някакво достойнство и да си го запази. Има достатъчно законови мерки, които можем да предприемем. Правозащитните европейски организации са достатъчно много и авторитетни. Вече сме информирали Хелзинския комитет. Подписката ще бъде представена в Съда по правата на човека в Страсбург с наша придружителна жалба", каза още Трифонов.

Подписката вече е предоставена на Президента на България, на министър-председателя, на всички парламентарни групи, на Комисията по здравеопазване в Народното събрание и до други институции.