Последен шанс за безплатен ехографски преглед за жените от Стара Загора
Последен шанс за безплатен ехографски преглед за жените от Стара Загора / Организатори

Кампанията на AVON „От любов към живота" предостави възможност на 6900 жени от 7 града в страната за безплатен ехографски преглед за рак на гърдата, благодарение на дарение, набрано през 2013 година.

Близо 5500 прегледа са осъществени до момента, като в Стара Загора предстои да се реализират още близо 400 прегледа. Записването на час се осъществява с помощта на сдружение „Свят без граници" на телефони 0884 765 147, 0878 426 933 и 0899 176 112.

До този момент прегледите са приключили в градовете Варна, Русе, Шумен и Бургас. Основното наблюдение от тях е, че страхът е основната причина дамите да пропускат профилактичния преглед. Още по-трудно се активират жените в неравностойно положение, към които кампанията показа специално отношение, предоставяйки часове с приоритет - едва 23,6% са преминалите на преглед от групите многодетни майки, дългосрочно безработни жени, регистрирани в бюрото по труда, жени от малцинствени етнически групи, жени с увреждания.

Обобщените данни на партньора на кампанията „Български фонд за жените" посочват малък брой регистрирани с рак на гърдата дами - между 3 и 10 случая на град. Тревожно е обаче, че едва 26,5% от всички прегледани са с диагноза „без особености". При останалите 74,5% са забелязани различни видове доброкачествени образования, кисти или са пренасочени за второ мнение. Според анализа на местните неправителствени организации, които оказват съдействие на място, основният интерес е от дами от етнически групи (36% от всички от целевите групи), а едва 8% са записаните дами с увреждания и 13% - многодетните майки.