Единствен по рода си хайдушки поход тръгва в Родопите
Единствен по рода си хайдушки поход тръгва в Родопите / netinfo

Единственият по рода си хайдушки поход в страната се провежда тази година за трети път в Смолян. Той се организира от членовете на сдружение "Родопски хайдути". Събитието няма аналог в страната и е далеч от всички комерсиални мероприятия, твърдят организаторите.

Походът започва днес от параклиса „Свети Спас"над квартал Устово. Крайната точна е един от най-старите параклиси в околията - „Боже име" над село Бостина. Керванът тръгва със стара каруца с дървени колела и 4 коня. Всички участници са облечени с носии и хайдушко въоръжение. По време на сборището в местността се изгражда бивак, ползва се само стара посуда, готвят се родопски ястия. В събота ще има и "хайдушко чеверме" и хайдушки игри.

Мероприятието е разделено на няколко части. Първите 14 човека тръгват в петък от квартал Устово. Късно следобед към лагера се присъединява още една група от 5 човека. В събота ще има и трети лъч с 10 човека от село Бостина. Оборудването е задължително за всички, а идването с превозни средства е забранено. За преноса на багаж и пътуването на хората ще се изпращат периодично коне. За членовете на сдружението това са най-вълнуващите дни от годината и всички те се пренасят в друго измерение години назад.

Походът е в чест на всички родопски комити и люде, взели дейно участие в подготовката и действията свързани с Илинденско-Преображенското въстание от 1903 година. Сред тях са Тодор Хвойнев, Лютата, Христо Стоев-Лакудата и Таньо Стоев от село Чокманово, Бечо Даракчията, Костадин Макрелов, Пею Шишманов и знаменосецът на четата му Кольо от село Славеино, както и много други знайни и незнайни родопчани.