Данъчните провериха 17 басейна за издаване на касови бележки
Данъчните провериха 17 басейна за издаване на касови бележки / DarikNews.bg, архив

Изтече срокът за всички търговци и институции, в който трябваше да закупят и регистрират в НАП касов апарат, с който да отчитат продажбите си от 21 юли. Доскоро те издаваха само билети срещу своите услуги - при посещение на музей, спортни събития, концерти, за ползване на шезлонг на басейн, чадър на плажа и др.

След влизане на промените от 21 юли, касовите бележки вече са задължителни, това гласи Наредба Н-18 от 2006 г. за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства.

За времето от 21 юли до 14 август служителите на отдел „Оперативни проверки” в ТД на НАП Велико Търново извършиха общо 69 оперативни проверки на обекти и задължени лица, при които регистрирането  на получаваните суми от продажби доскоро се е извършвало с входни билети. Извършени са оперативни проверки на 41 басейна, 10 атракционни съоръжения, шест музея, два концерта, шест паркинга, два киносалона и два зоопарка.

Установени са 11 нарушения на данъчното законодателство. Съставени са 11 акта за административно нарушение, свързано с разпоредбите на Наредба Н-18 за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства. За неиздаване касови бележки от фискално устройство са съставени 10 акта, а за установена разлика между касовата наличност  и тази във фискалната памет на  устройството е съставен 1 акт.

21 проверки, което е една трета от всички проверки на територията на цялата дирекция, са направени на територията на  Велико Търново. Посетени са 17 басейна, 2 концертни представления и 2 атракциона. Неизправните обекти са санкционирани с 4 акта по повод неиздаване на касови бележки. Проверките, дали касовите бонове са заменили билетите, ще продължат.