Фестивалът Дни на камерната музика 2015 разчупва стереотипа, но съхранява традициите
Фестивалът Дни на камерната музика 2015 разчупва стереотипа, но съхранява традициите / Dariknews.bg, архив

На 7 септември, от 19:00 часа в Художествената галерия „Христо Цокев“ с гостуване на Камерния ансамбъл „Софийски солисти“ ще се открие 39-то издание на "Дни на камерната музика Габрово 2015 г".

Фестивалът, който се финансира от Община Габрово, Министерството на културата, Община Тун и Швейцарската фондация „DEZA", тази година е посветен на 155 години от обявяването на Габрово за град.

Съхраняване на традициите, но и обновление на фестивалния афиш, разчупване на рутината и стереотипите, присъствие на известни изпълнители и млади дебютанти – с това накратко се характеризира това издание на международния музикален фестивал "Дни на камерната музика".

От създаването му през 1976 г. до днес, това е най-обширната фестивална програма като количество на концертите. Те са 11 на брой, като седем от тях са на дебютиращи в Габрово изпълнители и състави, а пет на любимци на габровската публика.

Афишът е изключително разнообразен и застъпва широк жанров спектър от концерти. Целта е да се задоволят почти всички вкусове и желания на високо образованата габровска публика, която по време на фестивалните вечери попълва анкетни карти и по този начин пряко влияе както на програмирането на фестивала, така и на сезона на Габровския камерен оркестър.

Всеки концерт има свой надслов, който ще помогне на тези, които за първи път ще прекрачат прага на фестивалната зала да се ориентират по-лесно в музикалните послания. По този начин организаторите от Община Габрово се надяват да провокират любопитството на младите хора и те да станат бъдеща публика на този фестивал – запазена марка за висока култура.

За пръв път в историята на фестивала, освен в традиционните зали, ще се състоят концерти в открити градски пространства. Те ще са два на брой и ще са позиционирани пред старото училище "Радион Умников" на главната улица "Радецка".

Концертите в Художествената галерия „Христо Цокев“ ще бъдат съпътствани от изложба на габровската художничка Ема Вертерова със заглавие "Докосвания". Интимността, деликатността и духовните връзки на Вертерова с Изтока са идеална пространствена среда за тематиката на повечето концерти от фестивалната програма.

И през тази година "Дните на камерната музика" приоритетно акцентират върху модерното взаимодействие между сериозната музика, джаза, традиционния и екзотичен фолклор. Три от изявите са посветени на тези междужанрови връзки като предпоставка за демократичност, толерантност и провокация към различните вкусове.

Такива са концертите "Джаз и Съвременност" на композитора, диригента и джаз пианиста Любомир Денев, авторския прощален концерт на Милчо Левиев и гостуването на швейцарските фолклорни изпълнители Бруно Биери и Омри Хасон.

По време на фестивала габровци ще бъдат свидетели и на още една новост. За пръв път в България ще бъде представен Концерт за синтезатор, струнни, ударни инструменти и компютър на специализиращия в Брюксел млад варненски композитор Владимир Влаев. Това ще се случи на 12 септември, събота, в рамките на концерта "Джаз и съвременност".

Новост е и програмата на струнен квартет "Фрош" от София. Младите музиканти ще представят филмова и минималистична музика от три континента. В този концерт редом до световно известните филмови композитори – американецът Джон Кориляно и японецът Хопи Камияма, ще се изпълни музика от екзотичния минималист от САЩ Тери Райли и българските композитори Димитър Нинов и Венцислав Диков.

За пръв път ще се проведе майсторски клас по медни духови инструменти на софийския педагог Станислав Почекански. След края на обучението младите изпълнители ще изнесат концерт на откритата сцена на главната улица "Радецка".

Желанието на организаторите е сериозната музика да срещне младите хора и особено тези под 35 годишна възраст, които са бъдещата потенциална публика на Габровския камерен оркестър. В същата посока е и адресирания към "Малки и големи" концерт на клавирното дуо Радка Чомакова и Красимира Червенкова. Пианистките ще изпълнят шедьоври на френската музика посветени на детската тематика, които се слушат и от възрастните по световните концертни сцени.

Обновление ще има и на традиционния майсторски клас на проф. Минчо Минчев. Този път акцентът ще бъде само върху талантливите български деца. В Габрово ще гостуват студентът от Есен Николай Рачев, който е потомък на известен габровски род и учещите в София и Брюксел изключително талантливи сестри Ана и Кристина Георгиеви. Заедно с Габровския камерен оркестър те ще участват в тематичен концерт посветен на юношеските творби на Волфганг Амадеус Моцарт.

Фестивалът няма да остави без внимание и вокалната музика, която ще присъства в афиша с два концерта.

На 9 септември, сряда, ще гостува вокален ансамбъл "Акордати" от София с диригент Драгомир Йосифов. Наред с шедьоври на нидерландските, италианските и френските ренесансови композитори, певците ще представят и рядко изпълнявани хорови произведения от Джузепе Верди, Клод Дебюси и Паул Хиндемит.

В предпоследната вечер, на 14 септември, понеделник, по желание на габровската публика отново ще гостува дуото Алек Аведисян - баритон и пианистката Ружка Чаракчиева. Те ще изпълнят последния вокален цикъл на Франц Шуберт "Зимен път".

На това издание чуждестранното присъствие е по-скромно. Освен швейцарското фолклорно дуо Бруно Биери и Омри Хасон, в България ще дебютира струнния квартет "Аркадия" от град Клуж, Румъния, в чиято програма са включени шедьоври за струнен квартет от Хайдн, Бетховен и Менделсон.

Повечето от авторите и изпълнителите, включени в "Дни на камерната музика 2015" са удовлетворени желания на габровската публика отразени в анкетирането й през миналата година. Организаторите от Община Габрово се надяват отново на активността на концертната публика при анкетната кампания. Инициативността ще помогне и през следващия концертен сезон в Габрово да гостуват желани изпълнители, да се изпълнява любима музика и автори.