Жители на „Победа“ протестираха срещу настаняване на роми в квартала им
Жители на „Победа“ протестираха срещу настаняване на роми в квартала им / Дарик Варна, архив

Повече от 200 души от варненския квартал “Победа” протестираха заради настаняването на ромски семейства от съборените незаконни постройки в “Максуда” в приюта за временно настаняване, който се намира в района.Те настояват да бъдат преместени на друго място и то в най-кратки срокове. Опасенията на хората са, че настаняването на ромите в приюта ще доведе до напрежение в квартала и увеличаване на битовата престъпност, съобщава БНТ.

Хората от квартал “Победа”, живеещи в близост до социалния център, в който се намира приюта, са силно притеснени от присъствието на ромите, дори то да е временно. В района няма осветление, живеят и много хора с увреждания и незрящи, които могат да бъдат лесна мишена.

„Ние сме против, защото, където има цигани там има висока престъпност. Ето вече преджобват слепите“, заяви д-р Тошка Атанасова.

Протестиращите подготвят жалба до кмета на Община Варна Иван Портних, в която поставят проблемите на квартала и искат среща с него, за да отговори на въпросите им. Прави се и подписка срещу настаняването на ромите в приюта.

От Общината казаха, че в момента специалисти от различни направления помагат на ромските семейства да се преорентират – в търсене на квартира или завръщане по родните места при близки и роднини.

„Категорично заявяваме цялото ръководство и от името на кмета, че няма да останат за постоянно в СУПЦ“, коментира Любомира Комитска, директор на дирекция “Социални дейности” в Община Варна:

Протестиращите се заканиха да излизат всяка вечер, докато проблемът им не бъде решен.