Италиански адмирал призова ЕС за по-засилени действия срещу трафикантите на хора
Италиански адмирал призова ЕС за по-засилени действия срещу трафикантите на хора / снимка: БГНЕС, архив

Европейският съюз трябва да изпрати повече военни кораби да патрулират в Средиземно море, а плавателните средства, за които се подозира, че превозват мигранти, трябва да бъдат претърсвани и отклонявани от курса. Това заяви италианският адмирал Енрико Кредендино пред посланици на ЕС, предаде Ройтерс.

Десетки хиляди души се опитаха тази година да стигнат по море до Европа, потегляйки главно от бреговете на Либия и Турция. Поне 2300 са загиналите в опит да прекосят Средиземно море с паянтови и опасно препълнени от трафикантите на хора плавателни съдове.

Военната операция, която ЕС започна през юни, досега се фокусира главно върху събирането на информация за действията на каналджиите. Днес началникът на мисията Кредендино предложи засилване на операциите. "Адмирал Кредендино предлага на посланиците на ЕС да се премине към втора фаза и да бъдат предприети действия в открито море", написа в "Туитър" Сабрина Белози, близка сътрудник на ръководителката на европейската дипломация Федерика Могерини.

Втората фаза на операцията ще позволи претърсване и отклоняване от маршрута на подозрителни плавателни съдове в международни води. На този етап обаче не се предвижда бойни кораби да действат в либийски териториални води, каза за Ройтерс дипломат от ЕС. За тази цел корабите на ЕС ще трябва да получат зелена светлина от ООН или от властите в Либия, каквато не могат да получат в момента, тъй като либийските фракции се мъчат да формират правителство на националното единство.

Министрите на отбраната и на външните работи на страните членки на ЕС ще обсъдят преминаване към следваща фаза на военната операция на среща в Люксембург следващата седмица.

Източник: БТА