Германия настоява Фейсбук да цензурира расисткото говорене
Германия настоява Фейсбук да цензурира расисткото говорене / Thinkstock/Getty Images

Германия призова Фейсбук да цензурира расисткото говорене, а на свой ред собствениците на най-голямата световна социална мрежа по интернет отговориха, че се отнасят много сериозно към изразените от Берлин опасения, предаде ДПА.

Крайнодесни и расистки групировки в Германия често обвиняват социалната медия, че не им позволява да изразяват възгледите си. Те се мъчат да заобиколят налаганите им ограничения, създавайки свои вътрешни мрежи в рамките на Фейсбук, където "приятелски групи" отбелязват с "харесвам" (like) подкрепата си за унизителни квалификации по адрес на хилядите бежанци, пристигащи в страната всеки ден.

Правосъдният министър Хайко Маас изпрати писмо до германските и европейските шеф-администратори на Фейсбук, в което ги кани на среща на 14 септември за обсъждане на проблема.

"Ползвателите на Фейсбук се оплакват, че вашата компания, въпреки постъпващите оплаквания, няма ефективна превенция за расистки и ксенофобски постинги и коментари", се казва в писмото, което е получено и от ДПА.

Според министъра оплакващи се ползватели често получават отговори, че определени коментари не нарушават правилата на комуникиране във Фейсбук.

От Фейсбук съобщиха на ДПА, че приемат поканата за среща с министъра, но не уточниха, дали приемат и предложената дата.

"Ние приветстваме писмото му и вземаме много сериозно изразените опасения", каза говорителка на компанията. Тя отбеляза, че расисткото говорене е очевидно нарушение на правилата на Фейсбук и призова ползвателите на мрежата да не я използват като трибуна за насаждане на омраза.

Правосъдният министър посочи, че определени коментари и постинги са очевидни примери за състава на престъплението "подмолна противодържавна дейност" по силата на германското законодателство, което включва и обидно говорене спрямо една етническа група. Според него Фейсбук е задължен да изтрива такива изявления, защото те нарушават закона.

Източник: БТА