Партиите в Горна Оряховица не се разбраха за местата в ОИК
Партиите в Горна Оряховица не се разбраха за местата в ОИК / DarikNews.bg, архив

Централната избирателна комисия (ЦИК) ще определи постовете в горнооряховската Общинска избирателна комисия (ОИК). Казусът се роди, след като местните представители на парламентарните партии и коалиции не стигнаха до единодушие кой да заеме заместник-председателското и секретарското места в комисията.

Според решение на ЦИК в общини с до 150 избирателни секции се сформира 11-членна общинска комисия. Квотният принцип отреди в ОИК - Г. Оряховица ГЕРБ да има трима представители, „БСП – лява България” двама, а ДПС, „Атака”, Реформаторският блок, Патриотичният фронт, АБВ и „България без цензура” – по един. Резонно единствено ГЕРБ предложи свой представител за председателското място – на консултацията бе решено то да се заеме от адвокат Димо Димов. Управляващата партия излъчи още двама юристи, които да я представляват в ОИК – Дима Благоева и Милена Мишева.

От ДПС поискаха за заместник-председател на бъде избрана филологът Еленка Тодорова, а от Патриотичния фронт – правистът Стефан Стефанов. Четирима бяха номинираните за секретарския пост – Еленка Тодорова, Стефан Стефанов, Николай Илиев (БСП) и Нина Велкова (Реформаторски блок). Впоследствие от Фронта и от ДПС се отказаха от номинацията си, но представителите на другите две формации не стигнаха до единодушие. Затова и ЦИК ще трябва да решава кой кой пост да заеме.

За ОИК от АБВ посочиха Йордан Петров, от ББЦ – Марияна Иванова, от „Атака” – Иван Иванов, от БСП заложиха също и на Георги Николов.

Назначената служебно комисия трябва да започне да функционира на 4 септември. Регистрацията В ЦИК, която тече от 25 август, ще продължи до 9 септември. В следващите пет дни партиите ще трябва да се регистрират и в ОИК за всяка община. До 16 септември кметът трябва да свика още едни консултации – този път за разпределяне на местата в секционните избирателни комисии.