Нова модерна табела посреща и изпраща гостите на Видин
Нова модерна табела посреща и изпраща гостите на Видин / Община Видин

Напълно завършеното съоръжение бе открито от кмета на Община Видин Герго Гергов. „За един мандат общината два пъти изгражда входната табела на град Видин, която беше сериозно занемарена от много години. Първата табела, която беше разположена над пътя, ние обновихме и направихме с една модерна визия, но нелеп пътен инцидент я унищожи. Затова Община Видин реши да се допита и до гражданите и да изгради нов проект за табела, с която да посрещаме гостите си и с която да демонстрираме нашето гостоприемство и толерантност" - каза Гергов.

Тържествен водосвет за успешното функциониране и дълъг живот на новото съоръжение отслужи архимандрит Самуил. Всички присъстващи се поздравиха с придобивката, която е гордост за жителите на града ни. Входната табела се монтира в навечерието на традиционния Видински панаир, който се открива официално на 28 август и ще бъде една хубава изненада за гостите на града ни, както и за всички преминаващи през него.

Съоръжението е разположено на главен път Е-79 и представлява масивна метална конструкция. Дизайнът и изработката са на видинска рекламна агенция. Използвана е LED технология, с много високо качество и ниско потребление на електроенергия. Табелата е двустранна, със светлоотразителни надписи на български и английски език. Разполага с електронен часовник с вграден датчик, който отчита температурата на въздуха и има възможности за програмиране на допълнителни данни.

Първоначалната идея е табелата да се възстанови в предишния й вид, но от Агенция „Пътна инфраструктура" не се позволява изграждане на мостово съоръжение над главния път. През месец декември Община Видин организира обществено обсъждане, визията бе съгласувана също и с пътната агенция. Бе избран вариантът табелата да се постави от едната страна на пътя, където земята е общинска собственост. Така на влизане във Видин табелата се пада отляво, а на излизане - отдясно. Изборът на мястото за поставяне е съобразен с добрата видимост. Съоръжението е с размери 8,60 м на 4, 50 м, отстои на 3, 50 м от пътя и отговаря на всички изисквания за безопасност. Средствата за изработването и монтирането на входната табела са в размер на 15 000 лв., гласувани с решение на Общинския съвет и заложени в поименния списък за капиталови разходи за 2015 г.