Нова партия излиза на политическата сцена във Велико Търново, ще участва с листа на местния вот
Нова партия излиза на политическата сцена във Велико Търново, ще участва с листа на местния вот / DarikNews.bg

Петима общински съветници във Вeлико Търново, избрани с листата на “Новото време” на миналите местни избори, сега стават част от друга политическа партия – “Българска демократична общност” (БДО). Калина Широкова, Иван Александров, Любен Велчев, Николай Георгиев и Радка Крумова избраха новото формирование заради неудовлетворителното към момента статукво, наложена в политиката както на местно, така и на национално ниво, обясни Йордан Василев, съпредседател на БДО. Той поясни, че партията е учредена през 2009 г. и до момента не е имала национално или местно представителство. Сега БДО ще участва на предстоящите избори самостоятелно във всички областни центрове с листи за общински съветници, а някъде ще има и кандидати за кмет.

“Българска демократична общност е “народна партия”, която се стреми да представлява всички социални и икономически прослойки на обществото , поставяйки в центъра на политическото действие неотменното човешко достойнство на личността, свободата, равенството и солидарността – все позабравени, но истински основания на политиката”, подчерта Йордан Василев.

В специална декларация петимата съветници обявиха пред колегите си днес в Общинския съвет, че решението им е резултат от натрупания опит в общинското управление, където те доказаха, че могат да защитават интересите на В. Търново и неговите граждани, обясни Василев.

“За последните четири години, в които поехме отговорност пред нашите избиратели с общи сили да подобрим и спомогнем за развитието на Велико Търново, установихме, че политиката изисква нещо повече от рационалното поведение. Изисква Общност! Общност, съставена от свободни личности, обединени не от партиен ред и дисциплина, нито от месии, а от общ светоглед. Този светоглед представлява нещо много повече от обикновеното преразпределяне и администриране на бюджета на града ни или от усвояване на европейските фондове. Това са само инструменти, а не цели за общностното ни добруване. Той включва разбирането, че социалната организация създава държавата и реда, а не обратното, че личностите, семействата и техните общности са главният герой на политическото действие и институциите, за които те са гласували, работят за тях, а не обратното. Това е основната причина да се присъединим към ПП “Българска демократична общност”, се посочва в декларацията на вече бившите нововремци.

На местните избори търновското крило на БДО ще се яви с листа, изградена от личности, доказали своите човешки и професионални качества. Най-вероятно водач ще бъде Калина Широкова. Цялата листа и предизборната програма на БДО ще бъдат обявени преди старта на кампанията. За изготвянето на програмата ще разчитаме на експерти, посочи Иван Александров.

В края на настоящия мандат петимата съветници отчетоха, че са изпълнили 80% от поетите на миналите местни избори ангажименти. Сред тях са увеличените средства във фонд “Ин витро”, изграждането на спортни площадки и фитнес съоръжения на открито, финансовото оздравяване на Общинско предприятие “Паркинги и гаражи”, посочи Калина Широкова. Тя уточни, че новата формация ще се бори за по-голямо представителство в следващия местен парламент, като минимумът е спечелване на 10 съветнически места.

По-рано днес в присъствието на съмишленици и симпатизан БДО освети предизборния си щаб, който се намира на ул. "Независимост" 35.