Спречкване между сирийци и роми в Странджа
Спречкване между сирийци и роми в Странджа / netinfo

Мъж е бил ранен с нож по време на свада между бежанци и дървосекачи в Странджа, потвърди кметът на община Малко Търново - Илиян Янчев.
Пострадалият, от ромски произход е бил отведен в болница,където раната му е била обработена.
По думите на г-н Янчев, през пограничната община преминава голям поток от бежанци, предимно през горите. Техният брой ежедневно е около 150 души и са най-вече бегълци от Сирия.
"Няма напрежение и настроения срещу тези хора в града. Всеки разхождащ се в гората може да срещне група от по 50 души. Невъзможно е да се спре потокът. Всички знаем поговорката за мечката, която играе у съседа. Хора, извървели 2 000 км пеш с децата си и с една раничка, в която е целият им живот, водени от идеята за спасение и по-добър живот, няма как да бъдат спрени", обясни ситуацията Янчев.
Подчертавайки, че 99% от местното население е потомък на бежанци, той посочи това като причина в района да има разбиране към мигриращите. "Свидетел съм на потресаващи картини - изгладнели, обезверени хора, майки с деца на ръце, на предела си да се срутят. С това идват бежанците. Проблемът е глобален и Европа трябва да вземе сериозни мерки", каза в заключение кметът.