Осем партии до момента са се регистрирали в ЦИК за местните избори
Осем партии до момента са се регистрирали в ЦИК за местните избори / Dariknews.bg, архив

Заявления за регистрация в ЦИК са подали общо 8 партии и нито една коалиция. Това съобщи на редовния брифинг на ЦИК говорителят Александър Андреев.

От ЦИК информираха, че общо 3461 са населените места, които избират кметове, което е с около една трета повече от предишните избори за местна власт.

До 29 август трябва да се проведат консултациите при кметове на общини за състава на общинските избирателни комисии, до 30 август цялата документация - да се изпрати в ЦИК и до 4 септември Комисията трябва да назначи всичките 265 ОИК. Това информира другият говорител на ЦИК Камелия Нейкова.

Тя добави още, че до 30 август ЦИК със съдействието на ГД "Изпълнение на наказанията" към Министерството на правосъдието трябва да предостави на ГРАО данни за лицата, лишени от свобода, които да бъдат заличени от избирателните списъци.

Срокът за реда на проверка на кандидатските листи е до 1 септември.
По отношение на Националния референдум до 30 август ръководителите на дипломатическите мисии трябва да поискат съгласие на приемащата държава за провеждане на референдума. По информация на ЦИК от МВнР тези постъпки вече са направени.

ЦИК е приела решенията, свързани с условията за гласуването на предстоящите местни избори извън страната, както и образуването на секции. Определени са отличителните знаци на Секционните избирателни комисии и възнагражденията на членовете им.

Камелия Нейкова съобщи още, че срокът за регистрация в ЦИК на партиите и коалициите за разяснителната кампания в подкрепа на въпроса или на алтернативната позиция е от 30 август до 14 септември.

Редът за откриването на секциите в чужбина е същият като този за Европейски парламент и парламентарните избори през 2014 г., каза Александър Андреев. Той припомни, че автоматично се откриват секции на местата, където на последните избори са гласували повече от 100 избиратели. В местата, където страната ни има дипломатически и консулски представителства, трябва да има минимум 20 заявления, а в местата извън тях - 40 заявления.

Андреев каза още, че днес Върховният административен съд е одобрил решението на ЦИК , свързано със сформиране съставите на общинските избирателни комисии. Така ще може да започне назначаването на общинските избирателни комисии, там където в ЦИК са постъпили документите след проведени консултации на общините. Очаква се поетапно това да се случи за всичките 265 ОИК.

Според Камелия Нейкова има обективни обстоятелства одобрената план-сметка за предстоящите местни избори да бъде по-висока от тази през 2011 г. Причина са предвидените в Изборния кодекс медийни пакети, автоматично отриване на избирателни секции извън страната, по-големият брой кметства с избори и други. План-сметката обаче все още не е постъпила в ЦИК, поради което от комисията не пожелаха да я коментират по-подробно.