Осем любопитни факта за бургерите
Осем любопитни факта за бургерите / ThinkStock/Getty Images

Жителите и гостите на Великобритания днес имат основателно извинение да се тъпчат с нездравословни бургери - страната отбелязва Националния ден на популярния сандвич, пише в. "Дейли стар".

Стотици ресторанти и заведения за бързо хранене честват деня, предлагайки на клиентите "най-добрите бургери" с отстъпки до 20 процента.

Кулинарни престъпления: 7 калорийни бомби, ужасно вкусни и вредни

По случай Националния ден на бургера изданието публикува няколко любопитни факта:

1. Само в Америка годишно се изяждат 50 милиарда бургера.

2. Най-големият хамбургер - чудовищен сандвич с диаметър три метра и тегло близо един тон, е приготвен в Карлтън, Минесота, през септември 2012 г. Само използваният в направата му бекон е 26 килограма, а марулята - 23 килограма.

3. Внушителните 60 процента от продаваните по света сандвичи са бургери.

4. Заведенията от веригата "Макдоналдс" продават минимум 75 бургера всяка секунда.

5. Един от най-скъпите бургери, предлагани някога, е Фльор Бургер 5000. В състава на сандвича влизат черни трюфели, гъши пастет и говеждо от Кобе. Цената му е 5000 долара.

6. Един от най-тлъстите бургери е Четворен Байпас, предлаган от "Инсулт Грил" в Лас Вегас. Загрижените за здравето си клиенти трябва да внимават със сандвича, който съдържа 9982 калории.

7. Вегетарианските бургери в действителност не са здравословни. Използваната в тях соя се обработва с токсичния химикал хексан - замърсител на въздуха и вторичен продукт от рафинирането на бензин.

8. Любителката на бургери Соня Томас държи световния рекорд за изяждане на 4-килограмов чийзбургер Биг Деди, с който е успяла да се справи за 27 минути.

Създадоха бургер със 140 000 калории

Междувременно в. "Дейли телеграф" съобщи, че експерт по възприятие на храните от Оксфордския университет е извел формулата на идеалния бургер. Според Шарл Мишел съвършеният бургер е с височина 7 сантиметра и се състои от девет пласта. По думите му изяждането на сандвича е "мултисензорно възприятие".

 

Поради тази причина за максимално удоволствие бургерът никога не трябва да се поднася в чиния или с прибори. Експертът казва още, че едва 15 процента от очарованието на бургера се крие във вкуса му.

 

Останалите му сетивни прелести са разпределени така - 30 процента аромат, 25 процента усещане на допир, 15 процента звук при поглъщане и 15 процента външен вид.

Източник: БТА