154 обекта провери РИОСВ - Стара Загора за един месец
154 обекта провери РИОСВ - Стара Загора за един месец / Dariknews.bg, архив

Експертите на РИОСВ - Стара Загора извършиха 176 контролни проверки на 154 обекта и дейности в Старозагорска, Сливенска и Ямболска области.

Планираните контролни проверки са 131, а 45 - извънредни - по подадени сигнали, по постъпили заявления за извършване на дейности с отпадъци по Закона за управление на отпадъците, за регистрация на екземпляри по Закон за биологичното разнообразие и др.

През юли на „зелен" телефон на инспекцията са подадени 18 сигнала. Това е най-големия брой сигнали, регистрирани за един месец от началото на 2015 г.

Три от тях са изпратени по компетентност до кмет на община и В и К - дружествата в град Стара Загора и Ямбол. Четири от сигналите са за бедстващи малки или възрастни екземпляри птици от видовете бял щъркел и домашна кукумявка, които са настанени за лечение в „Спасителен център за диви животни", гр. Стара Загора.

За установени нарушения на екологичното законодателство са съставени 3 акта и издадени 65 предписания.

През юли директорът е издал 5 наказателни постановления в размер на 31 000 лв. Три от наложените имуществените санкции са за установени нарушения на Закона за водите.

През юли са наложени 2 ежемесечни санкции по Закона за опазване на околната среда за замърсяване на компонентите на околната среда над допустимите норми.

Преведените суми от наложени санкции, включително и през предходни периоди, са на обща стойност 1 951,00 лв.