В град-побратим на Разград замина част от ръжта по проекта „Хляб на мира“
В град-побратим на Разград замина част от ръжта по проекта „Хляб на мира“ / netinfo

В полския град-побратим на Разград Познан бе изпратена част от реколтата от ръж, ожънат в Кубрат по проекта „Хляб на мира“. На 20 септември там ще се проведе международната конференция „Мир и земеделие“, в нея представител на България ще е Мариела Йорданова, която е заместник-председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите, а освен това е и собственик на „Сортови семена“-Разград, в чиито масиви бе засята ръжта проекта. Ще настоявам през 2017 г., когато България е домакин на проекта, конференцията да е в Разград – коментира Йорданова. Инициативата „Хляб на мира“ се провежда за пръв пък за отбелязване на 25-годишнината от падането на Берлинската стена.

Друга част от зърното пък е изпратена в Карнобат, където догодина ще са българските ниви с ръж по проекта. Основната част от добитата продукция обаче бе използвана за благотворителни цели – разказа Йорданова. В разградския хлебозавод „Млин“ тази нощ по специална поръчка са замесени и изпечени 600 ръжени хляба от зърното, ожънато край Кубрат, а днес самуните бяха раздадени на 300 болни от диабет жители на община Разград, по 2 хляба на всеки.

В градпобратим на Разград замина част от ръжта по проекта Хляб на мира
netinfo

Разходите по приготвянето се покриват от НАЗ и сдружение „Диабет“, организацията по раздаването на хляба също е извършена от двете активни неправителствени организации.

Преди да го раздадем като медицинско лице го дегустирах и се уверих в чудесните му хранителни качества – обясни медицинската сестра Станка Байчева от сдружение „Диабет“. Пред представителите на зърнопроизводителите се жалвали, че не намират по магазините истински ръжен хляб, а се нуждаят от безглутеиново хранене и настояват да се отворят магазини за здравословния продукт.

Ще обсъдим в НАЗ възможностите за откриване на магазини за ръжен хляб – заяви Мариела Йорданова. По думите й ръжта е забравена култура в България, в Лудогорието няма засети площи, в цялата страна са символични, но се надява да получи разпространение. Ръжта не е трудна за отглеждане, добихме по 600 кг./дка – разказа още тя. Трудностите били при прибирането, тъй като растенията са високи, полягат и не е лесно да се ожънат, следващото предизвикателство е при месенето. Продуктът е безглутенов и не втасва, освен ако не се използва специална ръжена закваска.

Диабетиците в област Разград са 1680 – съобщи председателят на сдружение „Диабет“ Цветанка Димитрова. „В тези тежки години за дадеш парче хляб на нуждаещ се е голяма работа“ – обърна се тя с благодарност към Националната асоциация на зърнопроизводителите. Част от хляба бе и за представители на ромската женска организация "Кармен" и за жители на село Голям извор.