Показват невиждани части от Римския стадион на Главната
Показват невиждани части от Римския стадион на Главната / снимка : Дарик радио Пловдив/ архив

Невиждани досега части от Римския стадион в Пловдив ще бъдат показани до няколко месеца в подземието на бившия магазин Нармаг на Главната улица. Това стана ясно днес след подписването на споразумение за сътрудничество между община Пловдив и частните собственици на сградата. На дълбочина от около 2 етажа под магазина има запазени уникални археологически находки, които са част от Римския стадион.

По време на археологическите проучвания са открити шест реда от седалките на стадиона, лъвски глави, които са показвали къде са седели първенците и важните особи на древния града, части от водопровода, шлюзове и акведукти, разказа представителите на собствениците на сградата, които са австрийци.

Археолозите са намерили и помещение със животински кости, където предполагат, че са държани животните, преди да бъдат пуснати на арената.

Кметът Иван Тотев бе категоричен, че ще бъде намерен законов начин, по който общината да влезе във владение на подземните етажи, за да направи находките там част от музейната мрежа на града.

 

5-етажната сграда, която в момента се ремонтира, ще бъде отдадена на голяма търговска верига за дрехи и се очаква да отвори врати до края на тази година.