Община Смолян ще подмени котелните на три училищни сгради
Община Смолян ще подмени котелните на три училищни сгради / dariknews.bg/ архив

Община Смолян ще подмени котелни котелните на три училищни сгради в града. Местната администрация има одобрен проект по програма BG04 „Енергийна ефективност и възобновяема енергия, финансиран по Финансов механизъм на европейското икономическо пространство. По него ще се прилагат мерки за енергийна ефективност и възобновяема енергия в три сгради в Смолян. Това са Второ ОУ „Проф. д-р Асен Златаров”, Шесто ОУ и ГПЧЕ „Иван Вазов и ОДЗ „Родопчанче”, съобщи зам.-кметът Марин Захариев. Договорът за безвъзмездна помощ бе подписан на 18 август т.г. Бюджетът на проекта е 322 047,25 евро, продължителността му е 12 месеца.

И в трите сгради ще се подмяна на горивната база и отоплителна инсталация, като в ОДЗ "Родопчанче" ще се инсталира и соларна система за БГВ.

Ще бъде доставена и монтирана система за енергиен мениджмънт и осъществяване на мониторинг и оптимизация на потреблението в трите сгради. Системата включва телекомуникационно оборудване, необходимо за връзка с отдалечените обекти, софтуер за мониторинг и контрол и блок за следене на изправността на самата система и връзката между отделните компоненти.

Партньор по проекта е „Енок-Сентерет – Център за енергийна ефективност“, норвежка организация със 17-годишна практика в области като отопление, охлаждане, автоматизация, околна среда, сгради, електро, енергиен мениджмънт и др. Компанията притежава сертификат за одобрение от правителството и ще допринесе с ноу-хау, обучения и консултации в областта на енергийната ефективност и възобновяемата енергия, за постигане на по-добър ефект от прилагане на мерките в избраните общински сгради.