Осъдиха двойния убиец от Джебел Мерт Мехмед на 30 години затвор
Осъдиха двойния убиец от Джебел Мерт Мехмед на 30 години затвор / netinfo
Осъдиха двойния убиец от Джебел Мерт Мехмед на 30 години затвор
81408
Осъдиха двойния убиец от Джебел Мерт Мехмед на 30 години затвор
  • Осъдиха двойния убиец от Джебел Мерт Мехмед на 30 години затвор

Петчленен състав на Окръжният съд в Кърджали присъди максималната присъда от 30 години лишаване от свобода при първоначален строг режим за двойният убиец от Джебел Мерт Мехмед. Обвинението срещу него бе в извършване на грабеж и убийство. На 22 април 2014 година по изключително жесток начин отне живота на 24-годишната Джейлян Юсуф и 7-годишната й дъщеря Джейда, като ги съсече с брадва.

Според решението на съда Мерт Мехмед получава 28 години за настоящото си престъпление и 2 години от променени и влезли в сила присъди за 6 други престъпления за обир и кражби.

На практика 19-годишният убиец от Джебел трябваше да получи доживотна присъда без право на замяна, но обстоятелството, че в момента на извършване на престъплението е бил на 18 години и че служебния защитник Георги Белев поиска да бъде съден по бързо съдебно производство редуцира присъдата, коментираха адвокати на близки на жертвите.

Съдът уважи иска на родителите за обезщетение за нанесени неумиществени вреди.  Родителите на Джейда Орхан и Айтен Реджеб трябва да получат от осъдения 300 250 лева, а бащата на убитото седемгодишното момиче – 150 000 лева плюс законните лихви от времето на извършване на престъплението.

Освен това Мерт Мехмед ще трябва да заплати и държавна такса в размер на 18 000 лева.

Пред служебния си защитник Георги Белев той е заявил, че ще обжалва присъдата си пред Апелативния съд в Пловдив. Срокът за това е 15 дни.

Искайки максималната присъда за подобен вид деяние от 30 години, прокурор Бонка Василева определи Мерт Мехмед като човек с висока степен на обществена опасност. В пледоарията си тя припомни случилото се на 22 април 2014 година, когато обвиняемият извършва двойното убийство. Той бил в много близки отношения с Джейлян и Джейда. Предишната вечер на 21 април били заедно в апартамента им. Рано сутринта на 22-ри, към 3 часа той се събудил и започнал да мисли откъде да си набави пари. И си спомнил за синия несесер, който бил видял предишната вечер, в който имало пари. Решил, че ще ги вземе и към 4 часа тръгнал към апартамента на жертвите, вземайки със себе си брадва. С нея трябвало да обезвреди Джейлян и Джейда, ако те се събудят. Влезнал в апартамента през терасата и се промъкнал до стаята, в която спели майка и дъщеря. Опитвайки се да повдигне леглото, където бил видял несесера с парите, Джейлян се събудила. И последвал светкавичния удар с брадва по главата й. И после още няколко пъти. Същата съдба сполетяла и събудилата се 7-годишна Джейда. Мерт не се поколебал да удари и нея с брадвата по главата, докато не я умъртви. След това повдигнал леглото, намерил несесера, в който намерил 250 лева. Тогава му се приискало да осъществи полов акт с мъртвата вече Джейлян. Съблякъл я, но в последствие се отказал. Завил труповете, взел още зарядно за лаптоп, два мобилни апарата, адаптер. Намерил ключовете за апартамента на жертвите, взел си и брадвата, заключил и се прибрал у дома. Скрил откраднатото и брадвата в гардероба и легнал да спи. На другия ден пазарувал с откраднатите пари и си купил маратонки и нов мобилен апарат.

Мерт Мехмед бе заловен от полицията на 27 април 2014 година. До този момент той имал вече една присъда с пробация, а от тогава се сдобива с още 5 – всичките за кражби и обири.

 

„Много съжалявам. Все още не проумявам как се стигна до това. Искам да си изтърпя наказанието и да започна наново живота си. Моля за снизходителност”, каза днес пред съда Мерт Мехмед.