Помощник-машинистът от фаталния влак София - Кардам продължава да се нуждае от подкрепа
Помощник-машинистът от фаталния влак София - Кардам продължава да се нуждае от подкрепа / снимка: личен архив

Седем години след трагичния инцидент с влака София - Кардам помощник-машинист от Горна Оряховица търси помощ и подкрепа. Жестоката катастрофа, причинила смъртта на девет души, се оказа съдбоносна и за Георги Николов. След трагедията мъжът постепенно заболял и през 2010 год. станал инвалид. Пенсиониран е с пенсия от 140.99 лв. „Изпаднах в дълбока депресия с паническо разстройство, като следствие на преживения ужас и не мога да излизам от дома. Болен и безработен се мъча да оцелявам ден за ден, тъй като заболяването ми пречи да си намеря работа и да издържам семейството си”, обясни мъжът в интервю за „Дарик” през март. Той посочи, че си е намерил временна работа по програма за хора с увреждания, но след месец ще остане отново без препитание. Освен това от три месеца е с влошено здравословно състояние и му е невъзможно да издържи цял работен ден.

Вероятно мнозина са забравили, че той, заедно с машиниста Христо Колев, спасяват много хора от пламъците в злополучната нощ. Днес колегата му е покойник, а Георги се бори за оцеляването си. Заради ограничените семейни доходи съществува реална опасност той и семейство му да останат и без жилище, тъй като не могат да погасяват вноските по ипотеката. Така Георги е принуден да търси финансова подкрепа.

„Помогнете ми да погася ипотечния заем и да оставя след мен нещо на дъщеричката ми, на която ще прехвърля жилището. Ако може да отделите по 1, 2, 5 лв. или колкото са ви на сърце… С много хора стават чудеса. Никого не задължавам, само се моля на добрите хора, защото знам, че са сред нас и дано ми помогнат”, призовава Георги в своята фейсбук страница и уточнява, че около 32 000 лв. са необходими за погасяването на кредита.

Мъжът е търсил подкрепа от президента, омбудсмана и редица министри, но до момента няма отговор. Продължава да изпраща свои апели до народни представители, партии и институции, които също остават без реакция. „Никой не ми обръща внимание и оставам с впечатление, че държавата не се интересува въобще”, категоричен е Георги,  който е в очакване здравната каса да излезе с решение за отпускане на специално лекарство, облекчаващо състоянието му. Той искрено благодари на всички хора, които му протегнаха ръка и му помогнаха да внесе 7200 лв. от ипотеката. Георги Николов е готов да започне почасова работа, която отговаря на здравословното му състояние.

Повече информация за случая можете да намерите на интернет страницата на бившия помощник- машинист:

https://www.facebook.com/nikolov84